Amerikai kutatók kimutatták, hogy a lehető legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a költségvetés rendbe tételének a társadalom leggazdagabb rétegeinek megadóztatása.

Érdemes emelni a személyi jövedelemadó legfelső kulcsát, ezzel ugyanis növekednek az adóbevételek, csökkennek a társadalmon belüli vagyoni különbségek, és ami a legfontosabb, az adóemelés nem akasztja meg a gazdasági növekedést és a beruházásokat – erre a következtetésre jutottak az amerikai Center on Budget and Policy Priorities kutatóintézet szakemberei. (Bővebben lásd "Érdemes emelni a jövedelemadó felső kulcsát?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A kutatást annak kapcsán végezték el a szakemberek, hogy az amerikai elnökválasztási kampány során komoly vitát kavart a kérdés: vajon érdemes-e megszüntetni a gazdagok számára Bush elnök által bevezetett adókedvezményeket, azaz érdemes-e növelni a gazdagok adóit.

Az eredményekhez hozzáfűzték természetesen, hogy a gazdagokról sem lehet minden bőrt lehúzni, a jövedelemadó legfelső kulcsának emelése csakis ésszerű keretek között képzelhető el. Azt, hogy ez a konkrét értéket tekintve mit jelent, ugyan nem árulták el, egy korábbi posztunkra visszautalva azonban elképzelhető, hogy a franciák által tervezett 75 százalék már túlzásnak tűnhet…

Ugyanezen logika mentén, azt is bebizonyították a kutatók, hogy a gazdagok adóinak csökkentése nem gyorsítja a gazdasági növekedést, „csupán” a jövedelmi különbségeket növeli azzal, hogy a gazdagok nem adót fizetnek, hanem megtakarítanak.

A szakemberek tehát azt javasolják a költségvetési hiány és a társadalmon belüli növekvő jövedelmi különbségek ellen küzdő kormányoknak, hogy ésszerű határokon belül maradva emeljék a magasabb jövedelműek adóit, és ne tartsanak attól, hogy ezzel derékba törik a gazdasági növekedést.

Ez a javaslat akár Magyarországon is érdekes lehet…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyar gondok Amerikában

Nagyobb szabadságot a bankoknak?

Pörgessük fel a közszolgákat

Náci kártérítést kérnek a görögök


Így talán megmenekülhet Európa


Még drágább benzin jöhet