A nyugat-európai nyugdíj, egészségügy és oktatás színvonala irigylésre méltó, a rendszer fenntartásához azonban ki kell lépni a jelenlegi gazdasági mocsárból.

Bár az előrejelzések azt mutatják, hogy a nyers GDP-adatok tekintetében a vezető európai gazdaságokat szépen lassan megközelítik, sőt le is hagyják a legjelentősebb feltörekvő piacok - Kína, India, Brazília -, Nyugat-Európa szociális ellátórendszereit a világ még mindig irigykedve figyeli. Kinek jutna eszébe Németország vagy Ausztria helyett mondjuk Kínában élni, és feladni a színvonalas oktatás, egészségügy és gondtalan nyugdíj lehetőségét a robogó GDP-növekedésért? (Bővebben lásd "Így tartható fenn az európai szociális rendszerek színvonala" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ez az európai rendszer ugyanakkor a jövőben komoly kihívásokkal néz szembe, a jelenlegi színvonal fenntartása ugyanis a stagnáló, sőt recesszió szélén billegő gazdaságokkal egészen biztosan nem lehetséges - hangsúlyozza elemzésében Javier Solana, korábbi spanyol külügyminiszter.

A kiút ugyanakkor már jól ismert, sőt kikövezett ösvénynek tekinthető, az 1980-as években ugyanis Európa ugyanazokkal a gondokkal szembesült, mint most, magas munkanélküliségtől és stagnáló gazdaságtól szenvedett.

A megoldást akkor az integráció, azaz az egységes közös piac megteremtése jelentette, így nem is kérdés, hogy most is ebbe az irányba kell elmozdulni. A közös piac Európában – meglehet, hogy nem tökéletesen – már működik, így nem marad más út, mint közös kereskedelmi és beruházási megállapodást tető alá hozni Európa és az Egyesült Államok között.

A terv kivitelezhető, és már bebizonyosodott, hogy működőképes, szakemberek pedig arra számítanak, hogy a felpörgő kereskedelemnek és befektetéseknek köszönhetően munkahelyek milliói jöhetnek létre az Atlanti-óceán mindkét partján. Ha sikerül véghez vinni az elképzelést, akkor ismét felpöröghet az integráció által fűtött gazdasági növekedés a nyugati világ gazdaságaiban, ami egy csapásra megoldhatja mind a jelen, mind a következő évtizedek szociális és gazdasági problémáit.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Brüsszel téved, Magyarország fizet?

Bombabiznisz 1-2 forintosokból

Még több hipermarketet Magyarországra?

Szakad a tőzsde, esik a nyugdíj?

Egyszer véget ér a kínai csoda

Hoppon maradnak a pestiek