Kinyitja-e ismét a pénzcsapokat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed?

A Fed mennyiségi lazítás programjának (Quantitative Easing, QE) első és második fordulója a jelek szerint meghozta a várt eredményeket, az amerikai gazdaság ha lassan is, de éledezik, a munkaerőpiac elindult a felépülés útján, miközben az infláció tolerálható szinten maradt.

Utóbbi tényező elméletileg lehetővé teszi egy harmadik forduló, azaz a QE3 beindítását, amitől egyes szakemberek azt várnák, hogy újabb lökést ad a szárnyait bontogató gazdaságnak.

A Wall Street Journal egy decemberi körkérdés során fölkereste az Egyesült Államok legnagyobb pénzintézeteit, és a QE3 esélyeiről kérdezte őket. A bankok ez alapján, ha nem is egyöntetűen, de összességében továbbra is laza monetáris politikára számítanak, amely még legalább két évig a jelenlegi, gyakorlatilag 0 százalékos alapkamatot és egy újabb kötvényvásárlási programot jelent.

A kilátások ugyanakkor gyorsan változnak a tengerentúlon - hangsúlyozza QE3 or Not? című bejegyzésében Tim Duy, amerikai közgazdász professzor -, azaz még a legfőbb döntéshozóknak is elég egyetlen nap, hogy megváltoztassák alapvető véleményüket a monetáris politikáról. A Federal Reserve Bank of St. Louis elnöke, James Bullard például a vártnál lényegesen jobban alakuló decemberi munkaerőpiaci jelentést követő napon már úgy nyilatkozott, hogy az erős adatokat látva egyáltalán nem biztos a további monetáris enyhítés szükségességében.

Az amerikai döntéshozók legendásan gyorsabb reagálásúak, mint európai társaik. Ez azt is jelentheti, hogy ha a január-februári gazdasági adatok is javulást hoznak, akkor könnyen köddé válhatnak a további százmilliárd dolláros dolláresőkkel kapcsolatos várakozások.