Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elered-e a százmilliárdos dolláreső?

Kinyitja-e ismét a pénzcsapokat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed?

A Fed mennyiségi lazítás programjának (Quantitative Easing, QE) első és második fordulója a jelek szerint meghozta a várt eredményeket, az amerikai gazdaság ha lassan is, de éledezik, a munkaerőpiac elindult a felépülés útján, miközben az infláció tolerálható szinten maradt.

Utóbbi tényező elméletileg lehetővé teszi egy harmadik forduló, azaz a QE3 beindítását, amitől egyes szakemberek azt várnák, hogy újabb lökést ad a szárnyait bontogató gazdaságnak.

0 Tovább

Modern kalózok-e a pénzügyi spekulánsok?

Mi a közös a tengereket rettegésben tartó kalózokban és a saját hasznuk érdekében bárkin átlépő globális spekulánsokban? És mindezt miért érti jobban egy francia, mint egy magyar?

Első hallásra mindenképp meglepő párhuzamot állított fel tavaly decemberben a budapesti Francia Intézetben tartott előadásában Antoine Garapon francia jogászprofesszor, aki szerint a nemzetközi pénzügyi befektetők, a traderek egyfajta modern kalózoknak tekinthetőek.

Garapon szerint mindkét csoportot jellemzi, hogy elveti a lojalitást, a felelősséget, a szabályozottságot, hogy nem fizet adót, nem szolidáris semmilyen közösséggel, az azonnali hasznot keresi, nem fogadja el a külső korlátokat, és kizárólag a saját maga által felállított szabályokat ismeri el önmaga felettinek.

0 Tovább

Mi az a Pénzügyi Szemle Online blog?

A Pénzügyi Szemle Online blogot a Pénzügyi Szemle Online közpénzügyi portál szerkesztői írják.

A Pénzügyi Szemle Online az Állami Számvevőszék által kiadott és szerkesztett tudományos portál, amely a Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóirathoz kapcsolódik. A portál támaszkodik a Számvevőszék tudásbázisára, de munkáját külsős szakértők is segítik. Munkánk végső célja a felelős, hasznos, eredményes és hatékony közpénzgazdálkodás elősegítése, valamint a pénzügyi kultúra széles körben történő emelése, fejlesztése. A cikkekben és a bejegyzésekben megfogalmazott vélemények a szerzők, illetve a szerkesztők sajátjai, így nem tekinthetőek az ÁSZ hivatalos véleményének.

Célkitűzésünk, hogy közérthető nyelven vitassuk meg a pénzügyek, kiemelten pedig a közpénzügyek legfontosabb kérdéseit. Aktuális és a közgondolkodást érintő problémákra fókuszálunk, írásaink pedig a könnyen érthetőség mellett a hitelesség, a megalapozottság, a kiegyensúlyozottság, valamint a tudományos igényesség elvárásának is meg szeretnének felelni.

Valljuk, hogy a közt érintő szinte minden kérdésnek vannak pénzügyi és közpénzügyi kihatásai, így nem csak a szűken értelmezett pénzügyi kérdésekkel, hanem a közgazdaságtan és a pénzügytan határterületeivel is szívesen foglalkozunk.

A blog szerzőit a pszo@asz.hu címen lehet elérni.

Jó olvasást és hasznos vitát kívánok minden érdeklődőnek!

Kolozsi Pál Péter
felelős szerkesztő
Pénzügyi Szemle Online

0 Tovább

Pénzügyi Szemle online blog

blogavatar

Hitelesen és közérthetően közpénzügyekről és gazdaságról

Utolsó kommentek