Dél-Koreában minden ötödik nő átesett már valamilyen szépészeti beavatkozáson, ez az ország egyik sikeriparága, ami nagy részben a Gangnam Style-féle popkultúra hatása.

A kozmetikai sebészeti beavatkozások fellegvára Dél-Korea, ahol a nők 20 százaléka meg van műtve valahol, szemben az amerikai 5 százalékos értékkel – a The Atlantic elemzése szerint ez nagy részben a K-pop kultúrának köszönhető, aminek legismertebb képviselője a Gangnam Style. Ennek már komoly gazdasági hatásai is vannak, egy egész iparág nőtte ki magát ugyanis ehhez kapcsolódva (lásd "Popipar és ipari fejlődés - Dél-Korea esete" című cikkünket a job hasábban).

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!

Nem ilyennek születtek ám...

Dél-Koreában olyan fogyasztási kultúra alakult ki, amiben a szépség a gazdasági és szakmai siker megfelelője – mégpedig nem a klasszikus koreai szépség, hanem a szépészeti beavatkozásokkal kialakított szépség. Korábban az volt a divat, hogy minél fehérebb legyen valaki, de a koreai pop, a K-pop előretörésével ez megváltozott. Ma a szépségideál egyedien koreai, aminek természetesen azért még mindig vannak kaukázusi gyökerei. 

A K-pop egész Kelet-Ázsiában hódít, aminek az is az egyik következménye, hogy regionális szinten Dél-Korea lett az orvosi célú turizmus és a plasztikáztatás epicentruma. Az ország első kozmetikai sebészeti központja 1961-ben nyílt, és a plasztikai műtétre vállalkozó nők száma azóta szinte évről évre megduplázódik. A legtöbben a szemük és az orruk formáját változtatják meg – ezek annyira el vannak terjedve, hogy nem is hívják őket műtétnek. 

A plasztikai beavatkozások elterjedésének egyik érdekes leágazása az a vita, ami a 2013-as Miss Korea versennyel kapcsolatban alakult ki az utóbbi hetekben. A top20-as mezőnyre ránézve ugyanis nem lehet nem észrevenni, hogy mind a 20 hölgy szinte teljesen ugyanúgy néz ki…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így segíthetne Magyarországon az MNB

A gyerekkel szúrsz ki, ha szórod a pénzt

Jöhet az üres ingatlanok megadóztatása


Teljesen új közgazdászok kellenek

A börtön nem a bankároknak való?

Valóban „gonosz” lenne az IMF?