A tökéletes országban német munkaerőpiac, svéd nyugdíjrendszer, francia atomenergia, kanadai egészségügy, svájci energiatakarékosság és amerikai tudományos kíváncsiság lenne.

A történelem során a sikeres országok a legritkább esetben találtak fel valami egészen újat, az esetek többségében egészen egyszerűen átvették és tökéletesítették a mások által már kipróbált megoldásokat. Az okosabbtól tanulni nem szégyen, az ember időt és energiát spórolhat meg azáltal, hogy lemásolja a külföldön már működő rendszereket, és a helyi viszonyokhoz igazítja azokat. (Bővebben lásd "Így kell felépíteni egy sikergazdaságot" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Bármilyen probléma adódik egy gazdaságban – legyen szó akár nyugdíjról, minimálbérről, oktatásról vagy államadósságról -, a politikusok feladata nem az, hogy lázas gondolkodásba kezdjenek a kiutat keresve, hanem az, hogy megkeressék a hasonló eseteket és lemásolják a megoldásokat.

Itt van például az európai munkanélküliség kérdése. Egy okos politikusnak nincs más dolga, mint keresni egy országot a kontinensen, ahol a válság alatt is csökkenő a munkanélküliség, és lekoppintani az ott bevált reformokat. A célpont természetesen Németország, ahol részmunkaidővel, munkahelyvédelmi állami juttatásokkal, rugalmas fizetésekkel és hatékony továbbképzésekkel küzdenek a munkanélküliség ellen. Ott bevált, kérdés, hogy működhetne-e máshol is.

Ki ne irigyelné a svéd nyugdíjrendszert, ami bár nem építhető fel egyik napról a másikra, hosszú távon mások számára is elérhető lehet. Apropó nyugdíj, Európában azokban az országokban ad okot komoly aggodalomra a nyugdíj, ahol jóval 65 év alatti a korhatár. Nem kérdés, hogy a tendencia a nyugdíjkorhatár emelése lesz a jövőben.

A svájciak irigylésre méltóan takarékoskodnak az energiával, a franciák rendkívül olcsón, hatékonyan és biztonságosan használják ki az atomenergiában rejlő lehetőségeket, a kanadai egészségügyre pedig még az USA is irigykedve tekint…

Természetesen nem minden megoldás ültethető át tökéletesen, Görögországban például sohasem lesz svéd nyugdíjrendszer, a problémák egy része azonban gyorsan és hatékonyan orvosolható, ha a politikusok hajlandóak ellesni a külföldön bevált megoldásokat. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Amiben Magyarország jobb, mint az USA

Európa alulmaradt a devizaháborúban


Nem csak megszorítani lehet

A nagy magyar adósságcsapda

Kevesebb segélyt, olcsóbb oktatást!


Ilyen is van: Magyarország az élbolyban