A következő évtized a gazdaságok helyben járásával és a zombi bankok agóniájával telhet Európában.

Úgy tűnik, hogy Európában ha lassan is, de megoldódnak a problémák, ez ugyanakkor csupán azt jelenti, hogy a teljes gazdasági összeomlást sikerül elkerülni. Ettől függetlenül az eurózóna nem kerülheti el a Japánból már jól ismert forgatókönyvet, és a következő évtizedet minden bizonnyal mind a bankrendszer, mind a teljes gazdaság „zombi-üzemmódban” tölti majd - véli Wolfgang Münchau, a The Financial Times publicistája. (Bővebben lásd "Az összeomlás elmaradt, a kilátások változatlanul borúsak" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Ami a bankokat illeti, bár az illetékesek megígérték, hogy jövőre élete hívják az eurózóna bankunióját, ez ugyanakkor szinte biztosan csak látszatintézkedéseket tartalmaz majd. A tőkehiánnyal küzdő bankok központi feltőkésítésére aligha lehet számítani – mint ahogyan az eurókötvény is csak álom marad -, a közös betétbiztosítás sem fog megvalósulni, a központosított felügyeleti rendszertől pedig naivitás lenne csodát várni. A hitelezés ilyen módon továbbra is akadozhat, ami a gazdasági növekedést is hátráltatni fogja.

És ha már gazdasági növekedés: bár az eurózóna periféria országaiban a megszorítások java részén túlestek, a bérek közeledtek a német szinthez és a versenyképesség is javult, a gazdasági növekedés beindulására még éveket kell várni. Az árak és bérek csökkenése egy hosszú folyamat, amiből az következik, hogy az eurózóna perifériája még hosszú évekig képtelen lesz a gyors és megnyugtató növekedésre.

Végezetül érdemes megemlíteni az államadósságokat, melyek továbbra is súlyos teherként fognak nehezedni az érintett országokra. Az EKB elinflálni biztosan nem fogja az adósságokat, növekedéssel eltüntetni nem lehet, az egyetlen út tehát az marad, hogy a bajba jutottak az adóssághegyet megfelelően alacsony kamat mellett továbbgörgessék.

A kilátások tehát bármiféle ígéret ellenére borúsak Európában: zombi bankok, lassú növekedés és adóssághegy, ez leginkább helyben toporgást vetít előre a belátható jövőben. Japánban 20 éve tart ez a fázis, reméljük Európa hamarabb túllendül rajta.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Napi pár órát kellene csak dolgozni

Elszabadultak a kapzsi bankárok


Lenne mit tanulnia a magyaroknak Japántól

Brüsszel súlyos tévedése

Milliók kés alatt a Gangnam Style miatt

A forintra kell lőni!