Mit tehetünk az „akinek pénze van, azt bármit megtehet” típusú beidegződés ellen?

Akinek pénze van, az szinte mindent megkaphat, és szinte mindent megtehet - ez többé-kevésbé egy általános vélekedés, amely a mai kapitalista világra nagyjából igaz is. A kérdésre, mely szerint jól van-e ez így, jó eséllyel mindenki az alapján válaszol, hogy épp mekkora szám villog a bankszámláján. (Bővebben lásd "Pénzért minden megkapható?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Raghuram Rajan, a University of Chicago professzora és az IMF korábbi vezető közgazdásza mindenesetre úgy lája, hogy a fejlett világ vezetőinek valamit tenniük kell, hogy változtassanak a „pénzen mindent meg lehet venni” típusú világnézeten.

A professzor - aki a „What Money Can’t Buy: The Moral Limits of the Market” című könyvben olvasottakhoz szól hozzá – hangsúlyozza, hogy bár tekinthetünk megvetően a különböző korrupciós ügyletektől kezdve egészen a szervkereskedelemig, de első körben sajnos nem sokat tehetünk ellenük.

Az egyszerű tiltás a színfalak mögé terelné ezeket az „ügyleteket”, míg a szigorú szabályok az elkerülhetetlen kiskapukeresést indítanák be. Az egyetlen eszköz, amivel fel lehet venni a küzdelmet, az a jövedelmek minél igazságosabb elosztása.

Ha ugyanis az újraelosztásnak egy olyan rendszere működik az adott országban, amely igyekszik igazságosan és arányosan elosztani a jövedelmeket, akkor nem alakulnak ki bántó jövedelmi különbségek, melyek egyébként minden ilyen ügylet alapját képezik.

Ez tehát a cél, a minél igazságosabb újraelosztás, félő ugyanakkor, hogy mindez csupán elméleti síkon működik…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mintha OTP-t venne a magyar állam


Fizessenek többet a gazdagok?

Még megszorítást, még inflációt!

Ami nélkül nincs magyar euró


Chuck Norris mentheti meg az eurót

Méregdrága a svájci frank