Nyugat-Európa egyik jelenlegi és a világ egykori egyetlen vezető hatalma, az Egyesült Királyság életében előreláthatólag 2014 őszén sorsdöntő népszavazásra kerül sor, mégpedig Skócia függetlenségéről és esetleges különválásáról.

A népszavazás politikai ügy – gondolhatnák. A Financial Times neves publicistája, Martin Wolf azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani európai adósságválság közepette ez nem ilyen egyértelmű, a gazdasági hatások ugyanis nagyon komolyak lehetnek. Főleg ami az adósságot, illetve annak finanszírozhatóságát és a devizapolitikát illeti.

Wolf szerint Skóciának nagyon figyelnie kell arra, hogy milyen állampénzügyi és gazdasági helyzetet örököl egy esetleges különválásnál.

A skót kormány adatai szerint Skócia a 2009-2010-es időszakban a bruttó hazai termék 10,6 százalékát kitevő deficitet hozott össze, és a kilátások sem túl fényesek, mivel a bevételek jelentős része (12 százaléka) az északi-tengeri olajból származik, márpedig ennek nagysága csökkenést mutat. Ezen felül Skóciának magával kell vinnie az Egyesült Királyság adósságának egy részét is, ami a Financial Times szakírója szerint 2013-2014-re a GDP több mint 71 százalékát érheti el. Összefoglalásképp Skócia rögtön megszületésekor olyan helyzetben találná magát, hogy komoly megszorítások nélkül a piacról legfeljebb csak nagyon drágán tudná finanszírozni magát. Az biztos, hogy nem kapná meg a jelenlegi "tripla A" besorolást.

Wolf szerint a másik fontos kérdés Skócia monetáris jövője. Az euró válsága megmutatta, hogy vigyázni kell a monetáris politikával kapcsolatos rendszerszintű döntésekkel, főleg ha önálló költségvetési politikák összekapcsolásáról van szó. A font megtartása logikus lehet Skócia esetében, de ez nem csak Skócián múlik majd, egy ilyen döntés ugyanis nem lehet unilaterális. Ha egyoldalú döntés eredményeképp marad a font, akkor a skót pénzügyi rendszer számára elveszik az angol jegybank végső menedék funkciója, ami egy válságidőszakban elég kockázatos lépés. Ha a Bank of England marad a jegybank, akkor pedig nem lesz valós a skót függetlenség. Martin Wolf szerint problémás lehet egy skót kiválással a skót bankrendszer fenntarthatósága is.

Skócia sokat adott Angliának, nem utolsó sorban a modern közgazdaságtan megalapítóját, a láthatatlan kéz ideájának megalkotóját, Adam Smith-t. Még ilyen hagyományokkal is nagy kérdés azonban, hogy 2014-ben a közgazdász-gondolkodás lesz-e domináns, vagy pedig a politikai, és egyben marad-e az Egyesült Királyság, vagy esetleg szétesik.