A férfiak amúgy is jobban keresnek, mint a nők, de ha gyermek érkezik a családba, akkor kiugró lesz a fizetéskülönbség.

A férfiak és a nők közötti átlagos fizetési rés 7 százalékos a gyermektelen családokban, és 22 százalékos, ha van legalább egy gyermek is - derül ki az OECD friss elemzéséből. A fizetésben jelentkező „büntetés" (wage penalty) átlagosan 14 százalékos. (Bővebben lásd "Mélyülő fizetési különbségek és gyermekvállalás" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Jövedelmi különbségek a 25-44 éves korosztályban (szürkével a gyermektelenek, kékkel a gyermekesek)



A legnagyobb bérlemaradást Koreában okozza a gyermekvállalás (a wage gap 13 százalékról 46 százalékra ugrik), a legjelentősebb lemaradást Japánban mérik (egy gyermekes anya 61 százalékkal kisebb fizetésre számíthat, mint a férje), de van olyan ország is, ahol gyakorlatilag nincs jelentősége ebből a szempontból a gyermeknek (Spanyolország és Olaszország).

Magyarország nincs különösebben rossz helyzetben, de természetesen lenne mit javítani. Egy gyermektelen magyar nő fizetés-lemaradása 5 százalékos, egy gyermekes anyáé 15 százalékos.

Az OECD többek között arra is rámutat, hogy a mostani válság alapvetően rosszabbul érintette a férfiakat, mint a nőket. A helyzet azonban változhat, főleg, hogy egyre több állam kényszerül a közszektor leépítésére, márpedig ott felülreprezentáltak a nők.

A jelentés szerint a fizetés egyenlőtlensége drámai következményekkel jár egy nő életében - különös tekintettel a gyermekes anyák esetében. Miután formális, fizetett munkahelyen kevesebb időt töltenek, a nem fizetett otthoni munka nagy részét pedig ők végzik, így alacsonyabb nyugdíjakra számíthatnak, mint a férfiak. Mindeközben átlagosan 6 évvel többet élnek, mint a férjük, így a 65 év feletti korosztályban másfélszer akkora eséllyel szembesül az elszegényedéssel egy nő, mint egy férfi.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Alulfizetett közalkalmazottak?

Diákhitel-csapdában a nyugdíjasok


Ide nekem a frankhitelt!

Unortodox gazdaságpolitika papírkötésben

Új szelek fújnak a jegybankokban

Mennyit ér egy jó diploma?