Az elmúlt bő három évtized a gazdagoké és a nagytőkéseké volt az Egyesült Államokban, ami a jelek szerint a szakszervezetek gyengülésével volt összefüggésben.

Korábbi posztjainkban már beszámoltunk néhány érdekességről az amerikai munkaerőpiac kapcsán, például hogy 2010-ben a társadalom leggazdagabb 1 százaléka tette zsebre a teljes amerikai lakosság reáljövedelem növekményének több mint 90 (!) százalékát, továbbá hogy az elmúlt negyven évben a minimálbér reálértékben csökkent, miközben a termelékenység korábban soha nem látott sebességgel emelkedett. (A témáról bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

Most egy újabb tanulságos ábrát mutatunk be, melynek tanulsága az, hogy a szakszervezetek számának és erejének csökkenése kéz a kézben jár a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésével.

A grafikonon kékkel a szakszervezeti tagok aránya látható, a piros vonal pedig azt mutatja, hogy a társadalom leggazdagabb 10 százaléka az összes jövedelem hány százalékát teszi zsebre. Jelenleg a gazdagok a jövedelmek közel felét szerzik meg, miközben a szakszervezetek ereje közel 80 éves mélypontra csökkent.

Ha szóba kerül a szakszervezetek visszaszorulása és a jövedelmi különbségek emelkedése, akkor a gazdagok gyakran hivatkoznak arra, hogy a szakszervezetek azáltal, hogy magasabb béreket harcolnak ki, rontják a vállalati szektor jövedelmezőségét és versenyképességét.

Nos, az elemzők kimutatták, hogy erről szó sincs, a 29-33-as válság utáni 30 évben a szakszervezetek erősödtek, ami valóban a munkabérek és a munkakörülmények emelkedésével és javulásával járt, de ezzel párhuzamosan a termelékenység, a gazdaság és a versenyképesség is javult…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nulla százalékos kamatok - ennyire félünk

Ideje lenne magunkhoz térni

Húsz évre elásta magát Európa

Euróválság: így kell ezt csinálni

Szégyen-e, ha kukás vagyok?


Így fog összeomlani az eurózóna