A válságok minden esetben megújulást hoznak, de kérdéses, hogy ezek a változások jó vagy rossz irányba mutatnak. Európa a megszorítások korát éli, a „szorítsunk meg minden áron” irányvonal azonban hosszú távon káros. Ez a megállapítás Magyarország számára is figyelmeztető lehet.

2011 decemberében az európai vezetők megegyeztek arról, hogy megerősítik/megszigorítják a költségvetési hiányokra és államadósságokra vonatkozó eddigi szabályokat, azaz a Stabilitási és Növekedési Paktum már jól ismert, 3 százalékos deficitre és 60 százalékos GDP-arányos adósságra vonatkozó rendelkezéseit (bővebben lásd "Érdemes szigorítani a Stabilitási és Növekedési Paktumot? " című cikkünket a jobb oldali hasábban).

Az elv érthető, szigorú szabályokkal meg kell kötni a gyakran felelőtlenül költekező politikusok kezét, hogy a jövőben ne alakulhassanak ki olyan súlyos válságok, mint a mostani.

A French Economic Observatory kutatóintézet szakemberei ugyanakkor egy érdekes kutatás során kimutatták, hogy a szigorúbb szabályok - az új paktumhoz egyébiránt Magyarország is csatlakozik - a bevezetésük után mélyebb recessziót idéznének elő, a fellendülés fázisában pedig lassabb gazdasági növekedést tennének lehetővé. Az államadósság lefaragását segítenék ugyan, ennek ára azonban hosszú távon lassabb gazdasági növekedés lenne.

Hiányból csak beruházást!

A szakemberek a tanulmányban egy érdekes alternatív „szabályt” is vizsgáltak, ennek lényege az, hogy a kormányok a költségvetés hiányából csak beruházást finanszírozhatnak. Ez a szabály a modellezés során hosszú távon minden eddiginél jobb eredményt hozott, azaz enyhébb recessziókat és gyorsabb gazdasági növekedéssel járt.

Összességében tehát a tanulmány tanulságaként leszűrhető, hogy a jelenlegi európai szigor, azaz a Stabilitási és Növekedési Paktum megerősítése már túlzás lehet, hosszú távon pedig jobban járna Európa egy rugalmasabb és a válságok során a nem beruházás jellegű kiadásokat lefaragó költségvetési szabályozással.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Jó adottságok, gyászos rögvalóság

Mindent bezsebelnek a gazdagok

Magyarország lerobbant

Hogyan nem adóznak a nagyok?

Kína befordult a célegyenesbe

Ki kaszál Európa megmentésén?

________________________________________________
______________