Az eurózóna mély válságba sodródott, mégis van egy tagállam, amelyik köszöni szépen, jól van.

Észtország irigylésre méltó gazdasági mutatókkal büszkélkedhet, a GDP átlagos bővülési üteme például 2011-ben 8,4 százalék volt, szemben az eurózóna 1,5 százalékával. Idén ugyan lassult a tempó, a 2012-ben eddig mért 2,8 százalék azonban még így is sokkal jobban mutat, mint az eurózóna -0,2 százaléka. (Bővebben lásd "Európai sikersztori az észt talpra állás" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A munkanélküliség hasonlóan biztatóan alakul, a két évvel ezelőtti, 14 százalékos csúcsról mára 5,9 százalékra süllyedt, miközben az eurózóna egészében augusztusban történelmi rekordot, 11,4 százalékot mértek a statisztikusok. Eközben az államadósság mindössze a GDP 6,0 százalékára rúg…

A kérdés ezek után már csak az, hogy Észtország mindezt hogyan tudta összehozni. A kulcs - ahogy arra Frank Shostak, a Mises Institute közgazdásza rámutat - a kiadáscsökkentés volt, melynek során az állam igyekezett visszafogni minden olyan kifizetést, ami a gazdaság nem termelő, azaz inaktív részeibe áramlott. 2009 harmadik negyedéve, és 2011 első negyedéve között, azaz a válság legnehezebb időszakában az állami kiadások éves átlagban 7,4 százalékkal csökkentek, azaz az észt álam egy olyan időszakban kezdett takarékoskodni, amikor az eurózónában épp az első sokk utáni gazdaságélénkítés zajlott.

Frank Shostak az európai válságkezelés kapcsán hangsúlyozza, hogy a kilábalás csakis úgy képzelhető el, ha az állam minden olyan kiadását visszafogja, amely közvetlenül nem teremt értéket. Ilyen módon szerinte a jegybanki pénznyomdának sincs túl sok értelme, a fedezetlen pénz ugyanis értéket nem állít elő, maximum hozzájárul egy újabb gazdasági buborék kialakulásához. Semmiből nem lehet valamit létrehozni - zárja a gondolatsort a szakember.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Kell-e nekünk magyar Tesco?

Közérthető államot!

Devizahiteles mentőcsomag a bankok pénzéből?

Ide nekem a sok pénzt! - De miért is?

Veszélyben a nyugdíjunk?

Svájcifrank-buborék és a Nobel-díj