Egy amerikai felmérés szerint a közszférában dolgozók csupán a versenyszférában jellemző fizetés kétharmadát kapják ugyanazért a munkáért. Ha ez igaz, akkor megéri váltani…

Az Egyesült Államokban a legtöbb gazdasági vita a költségvetési hiánnyal kapcsolatos, jelesül hogy hogyan lehetne úgy csökkenteni a deficitet, hogy a növekedés ne torpanjon meg. Kézenfekvő megoldás lehet az állami alkalmazottak fizetéscsökkentése, ami azonban érthető okokból heves ellenállásba ütközik. (Bővebben lásd "Közszféra vs. magánszféra: hol keresnek többet?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Egy felmérés - melyet a Federal Salary Council készített - például arra hivatkozik, hogy hasonló munkáért a közszférában csupán a versenyszférában mért fizetések 65 százalékát kapják, azaz kijelenthető, hogy a közszférában dolgozók már így is alulfizetettek.

Andrew G. Biggs és Jason Richwine, amerikai közgazdászok ugyanakkor vitába szállnak ezzel a kijelentéssel, szerintük épp az ellenkezője igaz. Megvizsgálták ugyanis, hogy mi történik azokban az esetekben, ha közalkalmazottak helyezkednek el a versenyszférában. Ha a közalkalmazottak alulfizetettek, akkor logikus lenne, hogy jelentős fizetésemelést kapjanak akkor, amikor hasonló munkára jelentkeznek a versenyszférába.

Erről ugyanakkor szó sincs, sőt, váltás alkalmával többnyire alacsonyabb fizetés a jellemző. Az átlag közalkalmazott, miután a versenyszférába teszi át székhelyét, mintegy 3,0 százalékos fizetéscsökkenést szenved el, ezzel szemben a versenyszféra dolgozói, akik az állam alkalmazásába állnak, átlagosan 9,0 százalékos fizetésemelést kapnak.

A véget nem érő vita, mely szerint ki hol mennyit keres és miért pont annyit, tehát továbbra is tart, egy valami ugyanakkor a számok alapján a kutatók szerint kijelenthető: szó sincs drámai alulfizetettségről az amerikai közszférában.

A megállapítás két kérdést is felvet: vajon más országokban - Magyarországon? - is hasonló tendenciák jellemzőek; továbbá ha valóban nem alulfizetettek a közalkalmazottak a tengerentúlon, akkor vajon lefaragható a költségvetés hiánya egy egyszeri közalkalmazotti fizetéscsökkentéssel?

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Diákhitel-csapdában a nyugdíjasok


Ide nekem a frankhitelt!

Unortodox gazdaságpolitika papírkötésben

Új szelek fújnak a jegybankokban

Mennyit ér egy jó diploma?

Tandíj, én így szeretlek