Sokkal „olcsóbb” egyben tartani az eurózónát, mint vállalni a szétesés horribilis költségeit.

A valutaunió - mint például az eurózóna - nem új találmány, a történelem során több is született, és több el is bukott. A történelmi példák azt mutatják, hogy nem kivitelezhető egy-egy ország kilépése – hiába olvashatunk ennek lehetőségéről nap, mint nap -, ez ugyanis olyan szintű bizalmatlanságot szül a bent maradókkal szemben, ami rövid úton a valutaunió szétesését okozza. (Bővebben lásd "Minden áron egyben kell tartani az eurózónát" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ha például Görögország kilépne az eurózónából, akkor a befektetők és betétesek egészen biztosan menekítenék a pénzüket az olaszoktól és a spanyoloktól, ami heteken belül összeroppantaná a fizetési övezetet. A fennmaradás csakis akkor lehet reális, ha Görögország marad, nem számít, hogy hány 10 milliárd eurót kell még beleönteni a feneketlen görög kútba…

A másik tanulság, melyet Anders Aslund, a Peterson Institute kutatóintézet közgazdásza megfogalmaz, az az, hogy egy valutaövezet hirtelen felbomlása sokkal-sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint azt előre bárki gondolná. A bankrendszer azonnal megbénulna, a beruházások leállnának, az infláció felszökne, a pénzek menekülnének, a munkanélküliség elszállna. A szétesés összesített költsége így megjósolhatatlan.

Egy német tanulmány a GDP 10 százalékára teszi a veszteséget Németországban az eurózóna felbomlása esetén, a tanulmányt olvasva azonban nem lenne meglepő, ha a veszteség mértéke még ennél is súlyosabb lenne. Nem is beszélve arról, hogy ha a németeknél 10 százalék lenne a GDP-mínusz, akkor nagyon valószínű, hogy az olaszoknál vagy spanyoloknál még ennél is sokkal nagyobb lenne a bukó.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ami nélkül nincs magyar euró


Chuck Norris mentheti meg az eurót

Méregdrága a svájci frank

Aki megjósolta az eurómentést

Ezért buktuk be a svájcifrank-hiteleket

Katasztrófára felkészülni