Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Van, aki nem csábulna el akkor, ha naponta milliárdok pörögnének át a kezén és egy kis trükkel ennek egy részét zsebre tehetné?

Londonban, a világ legnagyobb bankjainak alkalmazottai közül sokan elcsábultak még a válság előtti években, aminek eredménye szép kis botrány lett a bankszektorban. A vezető bankokról ugyanis kiderült, hogy éveken keresztül manipulálták a bankközi kamatlábakat, amely piac méretét tekintve összesen 700 ezer milliárd dollár értékű. (Bővebben lásd "Libor-botrány: ide-oda tologatták a milliókat" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Elképzelhető, hogy ha egy ekkora összegből csak a százalék töredékét zsebre tudja tenni valaki, az micsoda pénz, hirtelen jött lottó főnyeremény lehet.

1 Tovább

Lecsaptak a csaló bankárokra

Manipulálták a bankközi kamatlábakat, ami akár 800 ezer milliárd dollár értékű pénzpiaci tranzakciót is érinthetett.

Szinte nincs olyan hét, hogy ne írhatnánk egy újabb banki botrányról. A JP Morgan bankház több milliárd dolláros veszteségét követően most itt az újabb felfordulás: kiderült, hogy még a válság előtti években a világ legnagyobb bankjai manipulálták a bankközi kamatlábakat. (Bővebben lásd "Libor-botrány: példát statuáltak a Barclays bankházon" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az ügy a londoni Barclays kapcsán robbant ki, amely együttműködve a hatóságokkal elsőként nézett szembe a bankfelügyelettel. Ennek eredménye a bank elnökének és vezérigazgatójának lemondása, és 290 millió font büntetés lett. Ha mindez nem lett volna elég, a Barclays tőzsdei árfolyama az elmúlt két hétben mintegy 20 százalékkal zuhant, ami kiválóan jelzi, hogy a befektetők az elmúlt évek negatív tapasztalatai után igencsak érzékenyek a banki trükkökre.

0 Tovább

Pénzügyi Szemle online blog

blogavatar

Hitelesen és közérthetően közpénzügyekről és gazdaságról

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek