Van, aki nem csábulna el akkor, ha naponta milliárdok pörögnének át a kezén és egy kis trükkel ennek egy részét zsebre tehetné?

Londonban, a világ legnagyobb bankjainak alkalmazottai közül sokan elcsábultak még a válság előtti években, aminek eredménye szép kis botrány lett a bankszektorban. A vezető bankokról ugyanis kiderült, hogy éveken keresztül manipulálták a bankközi kamatlábakat, amely piac méretét tekintve összesen 700 ezer milliárd dollár értékű. (Bővebben lásd "Libor-botrány: ide-oda tologatták a milliókat" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Elképzelhető, hogy ha egy ekkora összegből csak a százalék töredékét zsebre tudja tenni valaki, az micsoda pénz, hirtelen jött lottó főnyeremény lehet.

David Nowakowski, közgazdász és publicista az érintett bankárok nyilvánosságra került e-mailjei alapján számolgatott egy kicsit. Egy pénzpiacon kereskedő bankár a megtermelt nyereség 10 százalékát teheti zsebre, a többi a banké. Egy tipikus banki üzlet, aminek alapja a Libor bankközi kamatláb, mondjuk 30 milliárd dollár értékű, ezen a kamatláb manipulálásával a szakember számításai szerint mintegy 300 ezer dollár haszon volt elérhető, amiből a bankár 30 ezret kapott. Ez forintban kifejezve megközelítőleg 7 milliónak felel meg. Nem rossz, néhány percnyi „munkáért”…

A vicc az egészben az, hogy ezt a fajta manipulációt szinte minden bank csinálta. És minthogy a bankok többnyire egymással üzletelnek, megrövidíteni csak egymást tudják, azaz amit az egyik a manipulációnak köszönhetően nyer, azt a másiktól veszi el. A másik bank ugyanakkor szintén manipulál, amivel az első bankot károsítja, így végeredményben egyik bank nem nyer semmit, csak ide-oda tologatják a virtuális milliókat.

Pontosabban aki nyer, az a kereskedő, aki a nyereség 10 százalékát hazaviheti. A turpisság persze kiderült, a büntetés pedig súlyos, milliós bírságok, elbocsátott vezérigazgatók, évekig húzódó vizsgálatok. Nem biztos, hogy megérte…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Utánozzuk a németeket!

Nem segítek! Inkább vesszen az euró!


Még húsz év válság

A munkanélküliség csapdájában


Ki lesz a következő áldozat?

Lecsaptak a csaló bankárokra