A kormányok folyamatos megszorításokra kényszerülnek, hogy csökkentsék a költségvetés hiányát, a jegybankok az euró bevezetésével elveszítették az önálló kamat- és árfolyampolitikát - mégis hogyan legyenek úrrá a gazdasági válságon az eurózóna periféria országai?

A válasz Mickey Levy, a Bank of America vezető közgazdásza szerint egyszerű: csökkenteni kell a béreket!


A szakember - akinek cikkét Bércsökkentés: német recept válságos időkben címen ismertetjük (lásd jobb hasáb) - rámutat, hogy a versenyképesség és a bérszínvonal között szoros összefüggés figyelhető meg, és míg az elmúlt 10 évben a német vállalatok csak óvatosan emelték a béreket, addig az olasz, francia, görög és portugál cégvezetők nagyvonalúak voltak munkavállalóikkal.

Az eredmény nem maradt el, a német cégek versenyképességben a többiek fölé nőttek, és míg a német export az ezredfordulóhoz képest több mint 80 százalékkal bővült, addig az olasz és francia kivitel 20-20, a görög pedig mindössze 10 százalékkal nőtt.

Való igaz, hogy az egyes országok az eurózónában nem tudják leértékelni devizájukat, hogy ezzel ösztönözzék az export bővülését, leértékelhetik ugyanakkor a béreket és a fizetéseket, ami ugyancsak jótékonyan hat a versenyképességre, a kivitelre, és végső soron a teljes gazdaságra.

A recept tehát egyszerű, követni kell azt az utat, amit a németek az elmúlt bő tíz évben bejártak. A kérdés már csak az, hogy társadalmi feszültségek nélkül keresztülvihető-e egy átfogó bércsökkentés a francia, olasz vagy portugál gazdaságban, vagy épp a görögöknél, ahol mindennaposak a tüntetések és a bankfiók felgyújtások…