A jövőbe fektetni mindig a legjobb üzlet, Európa mégis kínosan keveset költ kutatás-fejlesztésre. Hogy lesz ebből gyors talpra állás?

Kutatás és fejlesztés, két szó, amely egy gazdaság hosszú távú növekedési lehetőségeit meghatározza. Ha a cégek új technológiákat/megoldásokat dolgoznak ki, az a jövőben beruházásokat, munkahelyeket, növekedést, jövedelmet és az egész gazdaságon végigfutó fellendülést hoz. A hosszú távú siker érdekében létfontosságú, hogy egy gazdaság milliárdokat költsön kutatásra, még akkor is, ha az eredmények csak hosszú évek múltán jelentkeznek. (Bővebben lásd "Többet kellene K+F-re költeni" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Egy brit kutatók által készített elemzés egyértelműen kimutatta, hogy annál jobbak egy ország hosszú távú növekedési kilátásai, minél többet költ kutatás/fejlesztésre.

Nem véletlen, hogy a válságot követően a legnagyobb költők – USA, Dél-Korea, Németország, Japán – jóval gyorsabban állnak talpra, mint például a mindössze a GDP 1,0-1,5 százalékát költő spanyolok vagy olaszok. Kétségtelen, hogy ezekben az országokban az adósságválság a legégetőbb probléma, de ha a magasabb K+F költésnek köszönhetően lenne gazdasági növekedés, akkor azért jóval könnyebb lenne…

Az EU mindenesetre a K+F kiadásokat 2020-ra a GDP 3,0 százalékára kívánja emelni a jelenlegi közel 2,0 százalékról, ami hosszú távon mindenképp pozitív, a már említett brit kutatók szerint ugyanakkor még az USA által elköltött 3,0 százalék is megközelítőleg fele az optimális szintnek.

Magyarországnak is van hova fejlődnie ezen a téren, ha ugyanakkor a terveket sikerül teljesíteni - a legjobb ösztönző a K+F kiadások után elszámolható adókedvezmény -, és 2020-ban a K+F költés a jelenlegi 1,2 százalékról megközelítené a GDP 2,0 százalékát, az jelentősen javíthatná a gazdaság jövőbeli növekedési kilátásait. Bízzunk benne, hogy így lesz.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Miért szenvednek a magyar cégek?


Kaszálnak a bűnözők

Német népszavazás az EU-ról?

Tíz nap múlva vizsgáznak a bankárok

Vissza az aranyhoz!


Így húznak csőbe a boltok