A „problémás” eurózóna tagországokkal kapcsolatban szinte kivétel nélkül negatív kommenteket olvashatunk, melyek gyakran elkerülhetetlen összeomlást jósolnak. Egy kivétel akad, Írország.

Az ír gazdasággal kapcsolatban még a pletyka szintjén sem merült fel sem az adósság átstrukturálása, sem a kilépés, sem a további mentőakciók szükségessége. A szigetország számára - elkerülendő a hirtelen gazdasági összeomlást - még 2010-ben ítélt meg az EU/IMF páros egy 85 milliárdos hitelkeretet, amely védőháló alatt a jelek szerint sikerült stabilizálni a gazdaságot, és megtalálni a válságból kivezető utat. (A témáról bővebben lásd "Így állnak talpra az írek" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Egy újabb „ír csodáról” azért szó sincs, a szükséges kiigazításokat és reformokat ugyanakkor látványos társadalmi elégedetlenség nélkül sikerült megvalósítani, a bankokat feltőkésítették, miközben a gazdaság versenyképessége, a munkaerőpiac stabilizálódott, a befektetői bizalom pedig visszatért.

Az ír gazdaság három évnyi recessziót követően tavaly már 0,7 százalékkal bővült, és ha hinni lehet az Európai Bizottság előrejelzésének, akkor idén újabb 0,5 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal gyarapodhat. Eközben a költségvetést ha lassan is, de sikerül a fenntartható irányba terelni, az idei 8,3 százalékos hiányt 2013-ban 7,5 százalékos GDP-arányos mínusz követheti.

A kötvénypiacok is bizalmat szavaztak az országnak, a 10 éves állampapír hozama idén tavasszal már 7,0 százalék alatt, a kétéves pedig 4,5 százalék alatt is járt, ami a 2011 nyarán mért 15-20 százalékos csúcsok után egyre szilárdabb befektetői bizalmat tükröz.

Az ír talpra állás kapcsán érdemes elolvasni Lucinda Creighton európai ügyekért felelős miniszter írását - elérhető cikkünkben a jobb oldali hasábban -, melyből kiderül, hogy az írek az európai egység, a rugalmas munkaerőpiac, a versenyképesség megőrzése, az adórendszer egyszerűsítése, a nemzetközi tőkevonzó-képesség javítása, az innováció és a beruházások útján képzelik el a jövőt. Többségében támogatják a költségvetési fegyelmet javító fiskális paktumot, és a gazdasági növekedést serkentő lépéseket. Az EU/IMF segítséget továbbra is köszönik szépen, de a boldogulást ezen túl saját erőből, egy világos terv alapján képzelik el.

Hibák természetesen vannak, tennivaló bőven akad, az ország ugyanakkor a kötvénypiacok, az elemzők és befektetők szerint is jó úton halad. A görög/spanyol felfordulás mellett reményt keltő színfolt az ír gazdaság, így is lehet ezt csinálni…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Miért van ennyi munkanélküli?

Ennek az EU-nak buknia kell

A közös költség mint adó

Munkát minden áron!

Soros György és a görög összeomlás

Ezért félnek a németek a görögöktől