Egyre élesebb vita kezd kialakulni arról, hogy fizessenek-e többet a gazdagok az Egyesült Államokban, azaz hogy hogyan alakuljon a felső tízezer számára megállapított adókulcs.

A „gazdagok" Bush-elnöktől igencsak gáláns adókedvezményeket kaptak, aminek köszönhetően ma a fejlett gazdaságok között az Egyesült Államok rendelkezik az egyik legalacsonyabb adókulcsokkal a legfelső fizetési kategóriákban. Obama elnök emelné a gazdagok és szupergazdagok adóit, akik természetesen kézzel-lábbal tiltakoznak. (Bővebben lásd "USA: éles adóvita a szupergazdagokról" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A leggazdagabb 0,1 százalék részesedése a teljes jövedelemből (százalék)
 

De vajon kell-e sajnálnunk a vélhetően adóemelés elé néző amerikai gazdagokat? A kérdés költői, mint ahogyan a fönti grafikon is kiválóan mutatja, az amerikai gazdagok világviszonylatban is szemtelenül sokat keresnek.

Az USA-ban ugyanis a társadalom leggazdagabb 0,1 százaléka viszi haza a teljes jövedelem közel 8,0 százalékát, míg például Svájcban vagy Franciaországban ez az arány 3,0 százalék alatti. A kínai szupergazdagok ilyen szempontból kimondottan szegénynek számítanak, ők a teljes jövedelem „mindössze" 1,0 százalékát zsebelik be.

Érdekes kérdés, hogy miért gazdagodhatnak ennyire látványosan az amerikai gazdagok. Nos, a válasz talán nem meglepő, az amerikai elnökválasztások leggálánsabb adományozói ugyanis épp a szupergazdagok, és az általuk tulajdonolt/vezetett vállalatok.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Még megszorítást, még inflációt!

Ami nélkül nincs magyar euró


Chuck Norris mentheti meg az eurót

Méregdrága a svájci frank

Aki megjósolta az eurómentést

Ezért buktuk be a svájcifrank-hiteleket