A banknak 10 millióval tartozom, de a lakás már csak 8-at ér. Ismerős helyzet? A megoldás a magáncsőd intézménye lehet, ami Európában már működik, itthon azonban még alig beszélnek róla.

Bár a végtörlesztés lehetősége jelentősen csökkentette a magyar háztartások devizaadóságát, a bajba jutott adósok többségének nem jelentett segítséget. Ők nem hogy egy összegben, de gyakran még életük végéig sem tudják törleszteni adósságaikat, sőt az is megeshet, hogy tartozásukat örökül hagyják a következő generációknak. (Bővebben lásd "Magáncsőd Magyarországon pro és kontra" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Számukra jelenthetne megoldást a magáncsőd intézménye, melynek lényege, hogy a bajba jutott hitelesek egy rendezett csődeljárással belátható időn belül megszabaduljanak terheiktől és „tiszta lappal" folytathassák életüket. Természetesen itt nem arról van szó, hogy egy devizahiteles egyszerűen bekopogtat a bankhoz, csődöt jelent és megtagadja a törlesztőrészletek további fizetését.

A csődeljárás során egy csődgondnok irányítása alatt átütemezik a tartozásokat, értékesítik az adósok vagyontárgyait, sőt a csődgondnok akár öt éven át beleszólhat az adós pénzügyeibe, irányíthatja annak gazdálkodását. Ezen időszak lejártával ugyanakkor jöhet a „tiszta lap”, és a bank lemond a fennálló követeléseiről. Az adósnak ebben az esetben szinte semmilyen vagyona nem marad, de legalább megszabadul tartozásaitól, és esélyt kap az újrakezdésre.

Bár az ötlet ígéretes, és a legtöbb európai országban működik is – Nyugat-Európa mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország is alkalmazza -, a magyar bevezetés számos kérdést felvet. Szinte biztosra vehető ugyanis, hogy romlana a fizetési fegyelem és a hazai bérszínvonal mellett csak az adósok nagyon szűk köre lehet képes teljesíteni a csődeljárásban meghatározott kötelezettségeket. Ezzel együtt a magáncsőddel számos kilátástalan helyzetben lévő adós helyzete javulhatna, visszaszorítható lenne a feketegazdaság, sőt még a vállalkozói hajlandóságra is kedvező hatással lehetne.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Tíz nap múlva vizsgáznak a bankárok

Vissza az aranyhoz!


Így húznak csőbe a boltok

Mennyi az annyi?

Megtörhet a 16 éves átok

Ezért buktuk be a frankhiteleket