A közgazdászok amit csak lehetett, elszámoltak az elmúlt öt évben.

„Miért nem látta senki a közelgő válságot?” - kérdezte II. Erzsébet brit királynő még 2008-ban a London School of Economics közgazdászait. És hogyan lehet az, hogy a „szakma” jócskán túlbecsülte a 2011-12-re jósolt gazdasági növekedéseket Európában? Miközben ugyanis az üveggömbök mindkét évre 2-2,5 százalékos növekedést jósoltak, addig az eredmény stagnálás/recesszió lett. (Bővebben lásd "Miben tévedtek a közgazdászok?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A közgazdasági modellek alaposan felsültek a válság előtt és alatt is, ami felveti a kérdést: van-e egyáltalán értelme a gazdasági tervezésnek egy olyan világban, ahol akár egy-két hónap alatt alapjaiban változhatnak meg a feltételek.

A válasz valószínűleg az, hogy természetesen van értelme előrejelzéseket és terveket készíteni, a korábbiaknál azonban jóval óvatosabb becslésekre és bővebb tartalékokra van szükség.

A 2003-07 közötti békeévekben a közgazdászok talán túlságosan is hozzászoktak, hogy a modellek működnek, ezek a modellek azonban az elmúlt négy évben rendre csődöt mondtak. A két legnagyobb hiba talán az volt, hogy a megszorítások növekedést lassító hatását alul-, a jegybanki pénznyomda ösztöntő hatását pedig túlbecsülték a szakemberek.

A jegybanki pénznyomtatás ugyanis azon túl, hogy segített leszorítani az állampapír-hozamokat, így csökkentette az állam kamatkiadásait, szinte semmilyen élénkülést nem hozott a reálgazdaságba. A plusz milliárdokat ugyanis a bankok nem tudták a gazdaságba pumpálni, a vállalkozások és a magánszemélyek ugyanis nem akarnak hitelt felvenni, sőt, éppen hogy visszafizetnék a tartozásokat.

Ami pedig a megszorításokat illeti: a közgazdászok úgy számoltak, hogy minden 1 euró megszorítás csak 0,6 százalékkal lassítja a GDP-t, a valóságban ugyanakkor ez az arány 2011-12-ben 1,3 körül alakult. Azaz az állam a megszorítással veszélyes spirálba került, minden 1 százaléknyi elvonás ugyanis 1,3 százalékkal csökkentette a GDP-növekedés ütemét, az alacsonyabb GDP így tovább csökkentette az adóbevételeket, amire újabb megszorításokkal kellett válaszolni. Ördögi kör, amit Magyarországon is megtapasztalhattunk.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Halkan fújtuk fel a frankbuborékot?

Lengyelország mint a magyar álom

Elég volt a pénzügyi csodaszerekből!


A nők fizetnek a gyerekekért


Alulfizetett közalkalmazottak?

Diákhitel-csapdában a nyugdíjasok