A fejlett gazdaságokban a II. világháború óta nem voltak olyan magas szinten az államadósságok, mint most. Az adóssághegyet le kell építeni, ez nem is kérdés, az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ennek mely módját választják az államok.

Több lehetséges út is kínálkozik ugyanis: csődbe lehet menni (ez a görög út), tartós megszorításokkal lehet operálni (ez a magyar út), tartósan magas gazdasági növekedéssel ki lehet nőni az adósságot vagy épp egyszeri hirtelen leértékelést és inflációt lehet bejelenteni (bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban).

Van azonban egy ötödik módja is az adósságok leépítésének, ez pedig a pénzügyi elnyomás - financial repression -, melynek lényege, hogy az infláció éveken/évtizedeken keresztül magasabb a bankbetétek és állampapírok kamatánál, aminek köszönhetően a megtakarítók reálértékben folyamatosan veszteséget szenvednek el.

Gyors példa: mondjuk 10 éven keresztül a bankbetétek és állampapírok 3 százalékot hoznak, miközben az infláció 4 százalék. A megtakarítók így évente 1 százalékos veszteséget szenvednek el reálértékben, amely veszteséget azonban nyereségként valakinek be kell zsebelnie, ez pedig az állam. Azzal, hogy éveken keresztül az inflációnál alacsonyabb kamatokat fizet az állam az államadósság után, szépen lassan csökkenti annak reálértékét, azaz az adóssághegy leépítését végeredményben a megtakarítókkal fizetteti ki.

A fejlett világban most épp ez a folyamat zajlik, a kamatok alacsonyak, az infláció pedig szépen lassan emelkedik, és ha hinni lehet a gazdaságtörténészeknek - 1945 és 1980 között 35 éven keresztül tartott ez a folyamat! – akkor ez a negatív reálkamat még jó sokáig fönnmaradhat.

Ez a megállapítás a fejlett gazdaságokra, azaz elsősorban az Egyesült Államokra és Európára vonatkozik, Magyarország egy picit más helyzetben van. Itthon ugyanis az adósság jelentős része devizában van, melynek inflációjára és kamataira a magyar államnak nincs hatása. Az adósságlefaragás föntebb bemutatott öt útja közül így számunkra talán az államháztartási helyzet javítása tűnik a leginkább járhatónak…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nagyon európai, mégis populista

Célkeresztben a külföldön adózók

Mitől lesznek jók az egyetemeink?

Hurkot tett a saját nyakára az EU?

Jó adottságok, gyászos rögvalóság

Mindent bezsebelnek a gazdagok
___________________________________________________________