Hurrikánok, Izrael-Irán közti konfliktus, pénznyomda, amerikai elnökválasztás, Kínai padlófék – izgalmas időszak vár az olajra, annyi szent.

Érdekes pályát írt le az olajár idén, az év elején még 110 dollár fölött is megforduló amerikai WTI olaj árfolyama júniusban 80 dollár alá bukott, majd augusztus végére ismét megközelítette a 100 dollárt.

Szakemberek szerint a pénzpiacokon az egyik legbizonytalanabb jövőkép épp az olajé, miután egyszerre több olyan kockázati tényező is van a piacon, ami akár egymagában is képes lenne jelentős elmozdulást kiváltani. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

Itt van mindjárt a hurrikánszezon, melynek legfrissebb szereplője, az Isaac névre keresztelt trópusi vihar fenyegetése több dollárral emelte meg az energiahordozó árfolyamát. Szintén a további emelkedés irányába mutat az Izrael és Irán közötti konfliktus - emlékezzünk csak az észak-afrikai harcok által keltett hirtelen árfolyam emelkedésre -, vagy az amerikai jegybanktól várt QE3, azaz a pénznyomda harmadik köre.

Az olajár esése mellett is vannak ugyanakkor komoly érvek, elsőként a kínai gazdaság esetleges megtorpanását érdemes hangsúlyozni, de itt van az említett QE3 elmaradásának lehetősége is. Szintén csökkentheti az árakat, ha a választásokra készülő Obama elnök egy taktikai húzással felhasználja a készleten lévő tartalékokat, ezzel szerezve néhány jó pontot az alacsonyabb benzinárért imádkozó választóknál. De ha már USA, érdemes megemlíteni az ütemesen emelkedő amerikai kitermelést is, ami hosszú távon ugyancsak az áremelkedés gátja lehet.

Mindezen tényezők borítékolják az izgalmas időszakot az olaj piacán, ami áttételesen mindennapjainkra is hatással lesz, elég csak a hetente változó benzinárra, vagy az inflációs kilátásokra gondolni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Miért szenvednek a magyar cégek?


Kaszálnak a bűnözők

Német népszavazás az EU-ról?

Tíz nap múlva vizsgáznak a bankárok

Vissza az aranyhoz!


Így húznak csőbe a boltok