Európa öt éve súlyos válsággal küzd, így nem csoda, ha gyakran találkozunk a „mikor lesz már ennek vége” kezdetű kérdéssel. Egy szomorú tanulsággal bíró tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy valószínűleg még sokára.

A Harvard és az NBER kutatóintézet szakemberei (bővebben lásd "Adósságválságok és az eurókrízis" című cikkünket a jobb oldali hasában) megvizsgálták az elmúlt 200 év adósságválságait, hasonlóságok után kutatva a jelen helyzettel. A fejlett világ gazdaságait vizsgálva összesen 26 esetben került sor elhúzódó adósságkrízisre - a tartósan 90 százalék fölötti államadósságokat keresték a szakemberek -, amely időszakok átlagos hossza 23 év volt!

Azaz, ha az elmúlt 200 évben egy fejlett gazdaság államadóssága 90 százalék fölé szökött, akkor átlagosan 23 évnyi kiemelkedően magas adóssággal, lassú gazdasági növekedéssel és válságokkal terhes időszak következett. Az esetek többségében államcsődre, avagy az adósságok átstrukturálására is sor került.

Talán nem meglepő módon a vizsgált fejlett országok közül a kiemelkedően renitens nemzet a görög volt, ahol ez alatt a két évszázad alatt négy alaklommal is tartósan 90 százalék fölé szökött az államadósság. Ezek a történetek hiperinflációval, bankválsággal, államcsőddel és polgárháborúkkal végződtek…

A tanulmány szomorú tanulsága, hogy a jelen adósságválság még nagyon sokáig kísérthet. A fejlett világban alig van ország, ahol ne emelkedett volna 90 százalék közelébe vagy fölé az államadósság, így az elemzés arra enged következtetni, hogy az előttünk álló évek Európában lassú helyben járást és időről-időre kiújuló adósságválságot hoznak majd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Euróválság: így kell ezt csinálni

Szégyen-e, ha kukás vagyok?


Így fog összeomlani az eurózóna


Miért van ennyi munkanélküli?

Ennek az EU-nak buknia kell

A közös költség mint adó