Ha nagy mennyiségben kerülne amerikai cseppfolyós gáz Európába, az masszív gázár-csökkenést idézhetne elő, és így akár a magyar árakat is lejjebb vihetné.

Szinte nem telik el úgy tél, hogy ne olvasnánk orosz-ukrán gázvitáról, vészesen alacsony készletekről, vagy emelkedő gázárakat jósoló elemzésekről. Mindez nem véletlen, amíg ugyanis Európa nagyértékben függ az orosz gázpiactól, addig ezek a kérdések szünet nélkül napirenden lesznek. (Bővebben lásd "A cseppfolyós földgáz átalakíthatja a gázpiacot" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az orosz gáznak hamarosan akad egy masszív versenytársa, konkrétan az Egyesült Államok, amely az elmúlt évtizedben olyan mértékű fejlesztéseket hajtott végre a palagáz kitermelés és szállítás terén, ami hamarosan a gázexport masszív felfutását teheti lehetővé.

A palagáz az új fúrási technológiáknak köszönhetően - horizontális fúrás - olcsón, az addigi ár harmadáért, negyedéért kitermelhető az USA-ban, a feltárt új mezők pedig olyan mértékű tartalékot rejtenek, ami még hosszú évtizedekig biztosítja a kínálatot. Nem véletlen, hogy 2007-ben a palagáz még csak 8 százalékát adta az USA gáztermelésének, míg 2011-ben már 30 százalékot.

További érdekes adat, hogy az USA-ban 2020-ra a kitermelés elérheti a hazai felhasználás szintjét - 2035-ig egészen biztos, hogy a termelés sokkal gyorsabb ütemben fog bővülni, mint a felhasználás -, így ha az USA megköti a szükséges kereskedelmi egyezményeket és megszerzi az engedélyeket, akkor hamarosan masszív gázexportőrré léphet elő.

Az árkülönbségek igazi bomba bizniszt vetítenek előre: a gázár Európában három-négyszerese, Délkelet-Ázsiában pedig öt-hatszorosa az amerikainak. A jelentős különbség elsősorban azért maradhatott fenn, mert a földgáz szállítása rendkívül költséges - cseppfolyósítani, majd hajón szállítani, végül ismét gáz halmazállapotúvá alakítani -, ezek a költségek ugyanakkor a technológia gyors fejlődésével szépen fokozatosan a gazdaságosság szintjére csökkenhetnek.

Ezek a változások több, Magyarország számára is érdekes folyamatokat vetítenek előre: a gázár akár jelentősebb mértékben eshet Európában, az USA energiafüggősége eltűnhet, külkereskedelmi egyenlege jelentősen javulhat, Oroszország akár jelentős bevételektől eshet el…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az IMF-csomag színe és fonákja

A világ legrejtélyesebb intézményei

Gyerekként kapni a svájcifrank-pofont

Nem kell félni a sok nyugdíjastól

Nyugati nyugdíjhoz keleti növekedés?

Brüsszel téved, Magyarország fizet?