Megvan a hosszú távú megoldás az eurózóna bajaira: a német áraknak és béreknek a spanyolénál gyorsabb ütemben kell nőniük.

Az eurózóna jelenleg számos problémával küzd, melyek többsége arra vezethető vissza, hogy az azonos pénzt használó országok az elmúlt 10 évben más-más fejlődési utat követtek. A spanyol árak és bérek például gyorsabb ütemben nőttek mint a német mutatók, ami oda vezetett, hogy a spanyol gazdaság ma már nem hatékony, és így nem tud versenyezni a némettel. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

A különbségeknek így vagy úgy de ki kell egyenlítődniük. Minthogy az országok ugyanazt a pénzt használják, a spanyol deviza leértékelése nem képzelhető el – ez lenne a gyors megoldás -, így nem marad más út, mint hogy a német árak és bérek a következő években a spanyolénál gyorsabb ütemben emelkedjenek. Lényegében ugyanazt a folyamatot kell végigjárni, mint az elmúlt tíz évben, csak ellenkező előjellel.

Kemal Dervis és Javier Solana, korábbi török és spanyol miniszterek egyenesen azt javasolják – tartva magukat ahhoz, hogy az eurózónát egyben kel tartani -, hogy az eurózóna engedjen meg az eddigieknél magasabb inflációt a következő években. Szerintük a jelenlegi 2,0 százalékos inflációs cél nyugodtan felemelhető lenne 3,5 százalékra az eurózónában, aminél a németek még egy kicsit magasabb, akár 4,0 százalékos inflációt is megengedhetnének.

Eközben a spanyolok mondjuk 1-2 százalékos inflációval működnének, azaz a német árak – és a bérek is! – a spanyolnál évente 2-3 százalékkal gyorsabban emelkednének. Így, ha nem is máról holnapra, de kiegyenlíthetők lennének az országok közti különbségek, és szépen lassan csökkennének az eurózónát fenyegető feszültségek.

Végülis logikus, hogy ha egy egyensúlytalanság közel egy évtizedig épül, akkor a feloldásához is hosszú évek kellenek…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Miért szenvednek a magyar cégek?


Kaszálnak a bűnözők

Német népszavazás az EU-ról?

Tíz nap múlva vizsgáznak a bankárok

Vissza az aranyhoz!


Így húznak csőbe a boltok