A kínai bankok összesített profitja tavaly 160 milliárd dollárra nőtt, ami már Peking illetékesei szerint is túl sok. A gond természetesen nem a nyereség mértékéből adódik, hanem abból, hogy ezt a profitot nagyrészt a kínai lakosság kárára zsebelték be a pénzintézetek.

Kínában ugyanis a bankbetétek kamatait maximálják, azaz a bankok rendkívül olcsón jutnak forráshoz – a megtakarítási ráta egyébiránt magas az országban, azaz a lakosság még az alacsony kamatok mellett is bankba teszi a pénzt -, sokkal olcsóbban, mintha a nemzetközi pénzpiacon vennének fel hitelt. (Bővebben lásd "Túlzottan nyereségesek a kínai bankok" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Érdekes statisztika: Kínában 2004 óta negatív a bankbetétek reálkamata, tehát még az infláció szintjét sem éri el. Nem csoda, hogy a bankok az olcsó forrásból gigászi profitot érnek el: a sajáttőke-arányos nyereség a kínai bankszektorban háromszorosa az amerikai bankszektorban mért értéknek.

Ennek a Kánaánnak azonban nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan vége szakad, a kínai vezetés ugyanis a piac liberalizációjára készül, azaz a jövőben a betétekért is megindulhat a verseny. A betéti kamatok emelkedhetnek, a lakosság így több, a bankok pedig kevesebb bevételhez/profithoz juthatnak. A Bank of China egy friss elemzése szerint a liberalizáció akár a banki profitok felét is elviheti, és dollár tízmilliárdokkal segítheti a lakosságot.

A kínai bankok természetesen igyekeznek minél nagyobb szeletet megtartani maguknak a tortából, és a politikusok is egyetértenek abban, hogy a piac liberalizációja csakis lassan és fokozatosan mehet végbe. Senkinek sem érdeke ugyanis, hogy a pénzintézetek drámai profitcsökkenést szenvedjenek el, ez ugyanis lassíthatná, vagy akár meg is akaszthatná a gazdaság gyarapodását.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliárdos haszon, nulla kockázat


Jár-e nyugdíj a szingliknek?

A gyermek mint a nyugdíj alapja

Lássunk tisztán nyugdíjügyben!

Ahol túl alacsony a minimálbér


Ezért lett rémálom a devizahitelekből
_______________________________________________________________