Besegíthetnek a központi bankok az adósságcsökkentésbe, vagy őrködjenek csak az infláció felett?

A jegybankok szerepe a válságot megelőző évtizedekben az volt, hogy őrködjenek az infláció felett, és esetleg mellérendelt célként igyekezzenek hozzájárulni a gazdasági növekedés élénkítéséhez. Ma ezzel szemben az infláció nem jelent gondot - hogy is jelenthetne, mikor mindenki tartalékol és senki sem fogyaszt -, a gazdasági növekedések pedig épp az első számú gazdasági közellenség, az államadósságok miatt akadoznak. (Bővebben lásd "Új, lazább jegybanki politikára van szükség" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Logikus következtetés, hogy az eddigi konzervatív jegybanki hozzáállást váltsa föl egy jóval lazább szemlélet, és a központi bankok is segítsenek be az adóssághegyek leépítésébe - hangsúlyozza Simon Wren-Lewis, az Oxford University professzora.

Szemléletes példa: ha egy országnak a GDP 100 százalékára rúgó az államadóssága, akkor egy 1,0 százalékos adóemelés ugyanakkora takarékosságot jelent, mintha a meglévő adósságra fizetett kamatok 1,0 százalékkal csökkennek. A jegybankoknak a következő években pont ez lehet a feladatuk, azaz hogy a kormányoknak besegítsenek a takarékossági törekvésekben és minden létező eszközzel igyekezzenek leszorítani az adósságok után fizetett kamatokat.

A professzor hozzáteszi, hogy minél magasabb egy ország államadóssága, annál nagyobb szerep hárulhat a jegybankokra az adósságkezelésben. A korábban elképzelhetetlennek gondolt megoldások mára megszokottá váltak, elég csak a több 100, sőt 1000 milliárd dolláros kötvényvásárlási programokra, az évekre előre beígért 0 százalékos alapkamatra, vagy egész országok állampapírpiacainak megtámasztására gondolni.

Ma már nem az a kérdés, hogy a jegybank besegítsen-e, hanem az, hogy ezt milyen mértékben tegye, azaz a korábbi, „a jegybank őrködjön az infláció felett” jellegű szemlélet alaposan megváltozott.

Érdekes kérdés, hogy a 2013 tavaszán megújuló jegybanki vezetés Magyarországon igazodik-e a külföldön már lazuló szabályokhoz, és ha igen, azt milyen mértékben és milyen új eszközökkel teszi.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Képzett magyarok nélkül nincs esélyünk

Magyarország szerencséje

Az egykulcsos adó Amerikából nézve

Ketyeg a diákhitel-bomba


Milliárdos hitelkártyát a görögöknek!

Mégis az államcsőd a megoldás?