Az új magyar közbeszerzési törvény a kis és közepes magyar cégek helyzetbe hozását írja elő: jó ez vagy rossz? 

Nincs olyan gazdaságpolitika, amely ne tartalmazna kitételeket a kis és közepes vállalkozások (kkv) támogatása terén.

Ez minden bizonnyal azzal van összefüggésben, hogy a kkv-szektor foglalkoztatja a magyar munkavállalói kör nagy hányadát, így elfogadható gazdaságpolitikai cél az ágazat helyzetbe hozása. Különösen igaz ez a közbeszerzésekre, ahol maga az állam a megrendelő – ha itt nincs helyzetbe hozás, akkor hol lehetne? (Lásd Fókuszban évi 1400 milliárd forint - új törvény a közbeszerzésekről című cikkünket a jobb hasábban.)

A modern közgazdaságtan alapvetése mindeközben, hogy a hatékony állami működés feltételezi a piaci elvek térnyerését. Ez nyilvánvalóan ellentétes minden olyan szabállyal, ami nem hatékonyság, hanem méret, illetve mindenek előtt telephely szerint dönti el, ki kaphat meg egy állami megbízást.

A közbeszerzések és a hazai vállalkozások támogatása azonban nem ítélhető meg olyan fekete-fehér alapon, ahogy a fentiek mutatják. Félrevezető azt állítani, hogy a hazai cégeket minden esetben előnyben kell részesíteni, így ugyanis épp a hatékonyság-javulását előidéző, kikényszerítő faktort, a versenyt zárnánk ki.

Az is tévedés mindeközben, hogy nincs értelme a hazai kisvállalkozói kör támogatásának – egyrészről azért, mert a piaci modellek nem foglalkoznak egy-egy gazdasági döntés társadalmi és politikai hátterével, támogatottságával, miközben az alapvetően határozza meg, hogy végrehajtható-e egy adott intézkedés, vagy sem; másrészről pedig azért, mert a sikeres országok példái min azt mutatják, hogy a hazai termelők támogatásának van létalapja, sőt ez szinte elengedhetetlen a sikerhez. Dani Rodrik szavaival „you become what you produce” – az államnak pedig igenis van abban felelőssége, hogy egy ország milyen termelése pályára áll.

A kkv-k helyzetbe hozásánál tehát ugyanaz az alapszabály, mint mindenhol a gazdaságpolitikában: meg kell találni a jó egyensúlyt. Kár, hogy erre se modell, se követhető példa nincs.