Ha a magyar állam magánkézbe adná a BKV-t vagy a Mávot, azzal varázsütésre megoldódnának a masszívan veszteséges állami cégek problémái? Vagy mégsem?

Örök dilemma, vajon privatizálja-e az állam a veszteséges, illetve akár korrupciós botrányoktól sem mentes állami céget? Persze, hisz a magántőke hatékonyabbá, sőt nyereségessé tenné a vállalatot, csökkenne a korrupció és javulna a szolgáltatás minősége – vágják rá válaszként a piacgazdaság hívei. Ne tegye, mert a befektetőket csak a pénz érdekli, kirúgnák a vállalat felét, bezárnák a veszteséges vonalakat - kontrázna az ellentábor. (Bővebben lásd "Érdemes privatizálni a nagy állami vállalatokat?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ray Fisman, a Columbia Business School professzora, és Tim Sullivan a Harvard munkatársa a “The Org: The Underlying Logic of the Office,” című könyvükben erre a kérdésre keresik a választ, azaz hogy mely esetekben érdemes privatizálni, és mikor kell állami ellenőrzés alatt tartani egy vállalatot, szervezetet.

Hangsúlyozzák, hogy még ha egy állami vállalat száz százalékig korrupciómentesen működik is, akkor is igaz, hogy egészen más szempontok alapján hozzák meg az üzleti döntéseket, mint egy magáncég. A privát vállalatok első számú célja ugyanis a profitmaximalizálás, míg egy állami cégnél ennél előrébb lehet például a foglalkoztatás növelése vagy mondjuk az energiaárak leszorítása. Utóbbi célok fontosak lehetnek a társadalom egészének, ugyanakkor rendkívül nehezen számszerűsíthetők és forintosíthatók, sokkal nehezebben, mint például az év végi nyereség.

Egy vállalat, vagy bármilyen szervezet sikerének záloga az, hogy világosan meghatározza a céljait – pofit vagy bármi más -, és elérje, hogy a vezetők és alkalmazottak érdekében álljon ezt a célt elérni. A szakemberek hüvelykujjszabályként hangsúlyozzák, hogy ha egy állami cégnél a profitmaximalizálás megtehető első számú célnak, akkor mindenképp érdemes magánkézbe adni, míg ha ennél fontosabbak a különböző szociális vagy nonprofit célok, akkor a privatizáció minden bizonnyal nem a legjobb megoldás.

Az igazi kihívás itt az, hogy ha az állam úgy dönt, hogy a közérdeket szem előtt tartva megtartja a vállalatot, akkor vajon hogyan érheti el, hogy a vezetők és munkavállalók a kitűzött célokért küzdjenek…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Irdatlan vagyon parkol svájci számlákon

Érik az újabb ingatlanpiaci összeomlás

Drága mulatság szinglinek lenni

Összeomló nyugdíjak, kiürülő óvodák

Nagy döntés előtt a magyar közszféra

Mégsem kellenek az állami milliárdok