A nyári pusztító aszálynak köszönhetően valósággal robbantak a gabonaárak: fel kell készülni a tartós drágulásra?

Az élelmiszerárak jövőbeli alakulásával kapcsolatban két elmélet csap össze. Az egyik szerint az emberiség növekvő létszáma, a feltörekvő országok bővülő húsfogyasztása, a bioüzemanyag-előállítás térnyerése, a szántóföld állomány végessége, a városi/ipari területek bővülése, valamint az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás hatására az élelmiszerek iránti kereslet szünet nélkül erősödni fog, amivel a kínálat aligha tud lépést tartani. (Bővebben lásd "Tartós élelmiszerár-emelkedés vagy ''peak farmland'' elmélet?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ha ezen elmélet beigazolódik - melynek legtöbb pontjával a FAO is egyetért -, akkor az élelmiszerárak tovább emelkedhetnek, hangsúlyozva, hogy egy-egy aszályos évben akár nagyobb kiugrások is elképzelhetőek lehetnek.

Ugyancsak a FAO számításai szerint 2050-re a világ élelmiszer-igényének kielégítéséhez legalább újabb nettó 70 millió hektár - Magyarország termőterületének közel tízszerese – szántóterület termőre fogására lenne szükség, ez ugyanakkor félő, hogy kivitelezhetetlen lesz.

A másik elmélet szerint - melyet a New York-i Rockefeller University kutatócsoportja dolgozott ki - igaz ugyan, hogy a fenti folyamatok részben vagy egészében bekövetkeznek, de a technológiai fejlődés hatására a termésátlagok olyan ütemben javulhatnak, ami bőven ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. A szakemberek szerint a termésátlagok világviszonylatban évi átlagosan 1,7 százalékkal javulhatnak a következő évtizedekben, ami még a termőterületek zsugorodása mellett is elegendő lehet az élelmiszerszükségletek kielégítéséhez.

Hogy melyik elmélet „jön be”? Természetesen ezt most még lehetetlen megtippelni, az mindenestre tény, hogy az elmúlt 30 évben évi 1,8 százalékkal javultak a termésátlagok világszerte, ez a hatékonyságjavulás ugyanakkor nem volt elegendő az élelmiszerigény kielégítéséhez: az összesített termőterület nagysága ugyanis emelkedett, 1400 millió hektárról 1530 millió hektárra. A termésátlagok javultak, a szántók összesített területe emelkedett, a világ mégis beleszaladt egy élelmiszerár-robbanásba 2012 nyarán. Nem a legjobb előjelek…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Elég volt a pénzügyi csodaszerekből!


A nők fizetnek a gyerekekért


Alulfizetett közalkalmazottak?

Diákhitel-csapdában a nyugdíjasok


Ide nekem a frankhitelt!

Unortodox gazdaságpolitika papírkötésben