Az Egyesült Államok keleti partján végigsöprő, Sandy névre keresztelt hurrikán végső soron felpörgetheti az amerikai beruházásokat, a fogyasztást és a GDP-t. De mégis hogyan?

A több tízmilliárd dolláros anyagi kárral járó, sőt emberi életeket is követelő természeti csapás után nem maradt más, mint letarolt utcák, kicsavart fák, rommá tört személyautók és beázott metrók, lakóépületek. Látkép csata után, mégis, az események végső soron 2013-ban hozzájárulhatnak majd az amerikai gazdaság felpörgéséhez. (Bővebben lásd "Sandy pörgetheti fel az USA gazdaságát" című cikkünket a jobb oldali hasában)

Ahogy a 20. század egyik legjelentősebb közgazdásza, John Maynard Keynes találóan fogalmazott: „Piramisépítés, földrengések, sőt még háborúk is növelhetik a gazdagságot.”

Miért is? A romok eltakarítását követően megindulhat az újjáépítés, a biztosítók fizetnek, az állam besegít, a megtakarítások előkerülnek. Az eddig pihenő pénz újra munkába áll, és bér formájában a munkavállalókhoz kerül, beruházásokat finanszíroz, pörgeti a gazdaságot. Az új metrók, autók, házak és villanyoszlopok amellett hogy jobbak, korszerűbbek és hatékonyabbak lehetnek, mint a hurrikán előttiek, jókora plusz megrendeléssel és munkalehetőséggel látják el az USA gazdaságát.

A lassuló gazdaság így erőre kaphat, ami végső soron a pusztító természeti katasztrófának „köszönhető”. A történet iróniájáért a kapitalizmus belső törvényszerűsége a felelős, amely kimondja: az, hogy mit termelnek egy gazdaságban attól függ, hogy mások miért hajlandóak fizetni.

Korábban a New York-i emberek nem voltak hajlandóak új autóért, metróért, facsemetéért, villanyoszlopért vagy tetőcserépért fizetni. Most már igen…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mennyire fogjuk szigorúan a bankokat?

Frankhitelek: a vak is láthatta

Nem akarok közalkalmazott lenni!


Ha szegény vagy, az is maradsz


Az autót vigye a bank, de a lakást ne!


Mindent eláraszt az olcsó gáz