Unortodox ötletekből máshol sincs hiány, ehhez képest a magyar megoldások is tankönyvszerűek. 

Ha Barack Obama el akarja kerülni a fiscal cliff és az adósságlimit miatti nagy felfordulást, akkor nem kell mást tennie, mint kibocsátani két ezermilliárd dolláros platinaérmét. És ez nem vicc! (Bővebben lásd "Deficitcsökkentés érmekibocsátással?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Legalábbis a Wahintgon Post Wonkblogjának szerzője szerint, aki egy már 2011-ben is megköröztetett ötletet vett elő ismét. A platinaérme arra az esetre jelentene megoldást, ha 2013-ban nem sikerülne kezelni a fiscal cliff problémát, illetve megemelni az amerikai adósságplafont. A gond abból adódik, hogy jövő februárban az amerikai adósság el fogja érni a 16 400 milliárd dollárt, márpedig jelenleg a törvények szerint ennél nem lehet magasabb a tengerentúlon az államadósság. Ilyen esetekben meg szokták ezt az értéket emelni, de mindig kérdéses, hogy sikerül-e megállapodni…

Mi a helyzet, ha nem sikerül? Annyi, hogy az amerikai állam nem tud hitelt felvenni, így nem tudja fizetni a „számláit” sem, ami nyilvánvalóan hatalmas felfordulást okozna a globális gazdaság egészében.

Erre jön megoldásként a platinaérme. Arról van szó, hogy van egy kiskapu a jelenleg érvényes amerikai jogszabályokban: az amerikai pénzügyminisztérium (!) annyi platinaérmét bocsáthat ki, és olyan értékben, amennyit és amekkorát csak akar. Szöveghűen mindez így hangzik: “The Secretary may mint and issue platinum bullion coins and proof platinum coins in accordance with such specifications, designs, varieties, quantities, denominations, and inscriptions as the Secretary, in the Secretary’s discretion, may prescribe from time to time."

Minden más bankjegy és érme szabályozott, de ez az egy valamiért nem. Az elvi lehetőség úgy néz ki, hogy az amerikai pénzverde előállít két, egyenként ezermilliárd dolláros érmét, azt az elnök letétbe helyezi a Fed-nél, a Fed pedig a pénzügyminisztérium (Treasury) számláján jóváírja a kétezer milliárd dollárt. Probléma megoldva, adósságemelkedés nincs.

A megvalósításnak természetesen nincs sok esélye (meg ugye a szabály is feltehetően az emlékérmék miatt lett megalkotva), de az elvi lehetőség létezik.

Na, és persze ott van az a csúnya infláció is…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Képzett magyarok nélkül nincs esélyünk

Magyarország szerencséje

Az egykulcsos adó Amerikából nézve

Ketyeg a diákhitel-bomba


Milliárdos hitelkártyát a görögöknek!

Mégis az államcsőd a megoldás?