Miért nincs több női vezérigazgató? A kérdés kapcsán több válasz is beugorhat, az első mégis talán az, hogy a nők óvatosabbak, és nehezebben vállalnak fel olyan kockázatos döntéseket, melyekkel a vezérigazgatói, vagy elnöki székekben kell szembenézni. Lehetséges azonban, hogy mindez pusztán egy téveszme?

A VoxEU kutatóintézet szakemberei (lásd cikkünket a jobb oldali hasábban) egy érdekes kísérlet során bizonyították, hogy a nők kockázatkerülő magatartása valóban kimutatható, ez ugyanakkor nem egy nemükből egyenesen következő magatartás, hanem sokkal inkább egy a társadalom által beléjük nevelt gátlás/szokás. Ha ugyanis a nők tisztán egynemű környezetbe kerülnek, akkor képesek meghozni ugyanazokat a kockázatos döntéseket, melyekkel vállalatvezető férfi kollégáik naponta találkoznak.

A kísérlet során a kutatók fiatal diákokból képeztek három különböző csoportot, egy tisztán lányokból, egy tisztán fiúkból álló és egy koedukált csapatot. A csapatokat nyolc héten keresztül különböző játékokon keresztül figyelték meg, arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon ki mennyire vállalja föl a kockázatos döntéseket – azaz ki mennyire lehet jó felsővezető. Azt is vizsgálták, hogy ez a készség a nyolc hét alatt vajon fejlődik-e.

Az eredmény megdöbbentő, a nyolc hét alatt ugyanis sem a férfiakból álló, sem a koedukált csapatban nem nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, a női csoportban azonban kimutathatóan. Azaz a hölgyek, ha egynemű környezetbe kerültek, egy kis idő után sokkal szívesebben vállaltak föl kockázatos döntéseket, mint a koedukált csapatba sorolt társaik. 

Végeredményben tehát elmondható, hogy nem azért nincs több női vezérigazgató, mert a hölgyek alkalmatlanok lennének a legfelsőbb vezetői feladatokra és képtelenek lennének meghozni a kockázatos döntéseket, hanem azért, mert koedukált környezetben többnyire nehezen érvényesítik akaratukat, könnyen gátlásossá válnak (egészen csúnyán fogalmazva itt azt is lehetne mondani, hogy az urak elnyomják őket).

A kutatók további érdekes kísérleteket ígérnek, kíváncsian várjuk tehát a folytatást…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magunkra húztuk a román cukrot

Nyugdíjat, segélyt ne, autópályát igen!

Mi jöhet az euró csődje után?


Hoppon maradhatnak a magyar vállalkozók


Megágyaztak a svájcifrank-hitelek a válságnak

Még alacsonyabb fizetések kellenek?
______________________________________________________________