A legnagyobb amerikai vállalatok nyugdíjkasszáiból soha nem hiányzott még annyi pénz, mint most.

A nyugdíjakra félretett pénz - a jövőben esedékes hozamokat is beleszámolva - mintegy 350 milliárd dollárral kevesebb a várható kifizetéseknél az USA vállalati szektorában, másképpen számolva: az amerikai vállalatok által nyugdíjként megígért minden 1 dollárra mindössze 81 cent fedezet van meg. (Bővebben lásd "Szorult helyzetben a vállalati nyugdíjkasszák az USA-ban" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az ok kettős: egyrészt a leendő amerikai nyugdíjasok várható élettartama egyre növekszik, tehát a nyugdíjukra is többet kell félretennie a munkáltatónak, másrészt a kamatok olyan szinten leestek, hogy a vállalatok a nyugdíjkasszákba gyűjtött pénzen szinte semmilyen hozamra nem számíthatnak. Mindez igaz úgy is, hogy a tőzsdék időközben történelmi csúcs közelébe emelkedtek, ezt a nyereséget ugyanakkor bőven ellensúlyozza, hogy az állampapírok minimális kamatot fizetnek.

Ha a tendenciákban nem áll be gyökeres változás, akkor a vállalatok a következő években még nagyobb bajba kerülhetnek, az alacsony kamatokkal és a szépen fokozatosan nyugdíjba vonuló állománnyal ugyanis hamar kiürülhetnek a nyugdíjkasszák. Ez jelentős többlet költséget jelent a vállalatoknál, végső esetben pedig akár csökkenő nyugdíjakat is eredményezhet. Furcsa módon az alacsony kamatokkal épp az amerikai jegybank sodorja nehéz helyzetbe a vállalatokat, áttételesen pedig a jövő nyugdíjasait.

Fellélegzést az hozhatna, ha a tőzsdék tovább emelkednének, a kamatlábak pedig elmozdulnának a történelmi mélységekről. Ha így történne, akkor hamar egyensúlyba kerülhetnének a nyugdíjszámlák, a gond csak az, hogy az amerikai jegybank egyértelművé tette: 2015 közepéig egészen biztosan kitart a 0 százalékos kamatok mellett...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az IMF-csomag színe és fonákja

A világ legrejtélyesebb intézményei

Gyerekként kapni a svájcifrank-pofont

Nem kell félni a sok nyugdíjastól

Nyugati nyugdíjhoz keleti növekedés?

Brüsszel téved, Magyarország fizet?