Görögország csődöt jelentett, a kötvénytulajdonosok jó, ha pénzük felét visszakapják. Az eurózónában ezzel megdőlt a „senki sem mehet csődbe” tézis, melyet a politikusok még akkor is hangoztattak, mikor már teljesen biztos volt a görög bukás.

A sajtóban valóságos katasztrófaként tálalt esemény azonban nem számít egyedinek, sőt még ritkaságnak sem. Ki hinné például, hogy az elmúlt 200 évben közel 250 állam ment csődbe? Ez átlagosan több mint egy államcsőd évente! Görögország csak az egyik ilyen, a legújabb, és egészen biztos, hogy nem az utolsó. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

Korábban a befektetők úgy tekintettek az eurózóna államai által kibocsátott kötvényekre, mint 100 százalékig biztonságos értékpapírokra, a valóság azonban az, hogy az állampapír nagyon is kockázatos. És mint a mellékelt ábra mutatja, a kockázat nem csak a feltörekvő országok – Mexikó 1982-ben, Oroszország 1998-ban jelentett csődöt – esetében áll fenn, hanem a fejlett világ országaiban is.

Az első világháború után például a francia, a brit és a német állam sem tudta rendben törleszteni az adósságait, sőt a 60-as években még az Egyesült Államok is (részleges) fizetésképtelenséget jelentett.

Adósságból csak beruházást!

Ökölszabályként egyébiránt elmondható, hogy ha egy állam hitelt vesz föl, azaz adósságot halmoz, akkor a kölcsön kért pénzből csakis beruházásra szabad költeni. A beruházás ugyanis a jövőben megtérül(het), amiből törleszthetők az adósságok.

Ezzel szemben ha egy állam az adósságból fogyasztást élénkít, például nyugdíjat/fizetést emel, akkor szinte biztos hogy reálértékben képtelen lesz törleszteni az adósságokat. Ha pedig az adott állam az adósságból háborút finanszíroz, akkor szinte biztos a csőd.

A jó hír ugyanakkor az, hogy a föntebb említett 250 csődből egyik sem jelentett világvégét. Az élet megy tovább, a veszteséget leírják, vállalatok/állások megszűnnek, de 3-4 év múlva mindez már csak egy rossz emlék marad az érintettek számára…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megjósolhatatlan volt az összeomlás?


Magyarország, a nagy kiigazító

Nyugdíjreform nyugdíjasok nélkül

Egyetemi tandíj helyett adót!

Gyerekekkel korrigált nyugdíj

Jár-e nyugdíj a szingliknek?

______________________________________________________________