A válság miatt elveszített munkaidőt az amerikaiak alvással és TV-nézéssel töltik.

A jelen válság „Great Recession”, azaz „A Nagy Recesszió” néven vonul be a történelembe, ki gondolná ugyanakkor, hogy az átlag amerikai mindössze 14 perccel dolgozott kevesebbet 2011-ben, mint az utolsó békeévben, 2007-ben. (Bővebben lásd "Többet alszanak, kevesebbet dolgoznak a tengerentúlon"című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Amerikai statisztikusok ugyanis kimutatták, hogy a 15 év feletti lakosság 2011-ben átlagosan napi 3,57 órát töltött munkával, míg négy évvel korábban még 3,81 óra volt ez a szám. Ez az átlag, ami magában foglalja a teljes munkaidőben, részmunkaidőben foglalkoztatottakat és a munkanélkülieket is.

Az átlagosan mért 14 perces különbség nem tűnik tragikusnak, különösen akkor nem, ha megvizsgáljuk, hogy mivel töltötték szabaddá vált idejüket a derék tengerentúliak. Nos, az eredmény talán nem meglepő: 11 perccel többet alvásra, 8 perccel többet pedig TV-nézésre fordított az átlag amerikai, azaz összességében kijelenthető, hogy munka helyett alvással és tévézéssel töltik idejüket a tengerentúlon.

Mindezek fényében talán túlzásnak tűnik a „Great Recession” kifejezés, különösen ha az 1929-33-as válsággal hasonlítjuk össze a jelen helyzetet – amely „Great Depression”-ként is ismert -, amikor is közel 30 százalékkal zuhant az amerikai GDP, szemben a 2007-2011-es időszakban regisztrált 2,4 százalékos mínusszal.

Ezzel együtt az egyre inkább felpörgő amerikai elnökválasztási kampány első számú fókusza továbbra is a munkaerőpiac lesz, függetlenül attól, hogy történelmi összehasonlításban azért most jóval kedvezőbb a helyzet, mint a korábbi hírhedté vált gazdasági összeomlások alatti időszakokban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért nem fizetnek a németek

A tét 800 milliárd dollár

Itt a brüsszeli terv

Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket?

A bölcsin múlhat a nyugdíjunk

Se gyerek, se nyugdíj?