Az olaszok nemcsak a foci EB elődöntőjében, hanem a hétvégi EU-csúcson is legyőzték a németeket, csak nehogy a gazdasági versenypályán is úgy járjanak, mint a spanyolok elleni fináléban.

Paolo Manasse, a University of Bologna professzora a kihagyhatatlannak tűnő párhuzammal teszi szemléletessé, hogy bár az EU-csúcs egyes lépései rövid távon jelentős könnyebbséget jelenthetnek Olaszország számára, hosszabb távon nem árt, ha összekapják magukat, mert a történet vége csúfos vereséggel járhat. (Bővebben lásd "Olaszország: hiába a németek felett aratott győzelem?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Itt van például az a megállapodás, mely szerint az EFSF/ESM mentőalapok számára rendelkezésre álló mintegy 700 milliárd euróból közvetlenül lehet eurózóna állampapírokat vásárolni, amely lépéssel megtámasztható lesz az olasz vagy spanyol kötvénypiac. A németek sokáig ellenálltak, Mario Monti olasz miniszterelnök azonban kiállt az elképzelés mellett, és elfogadtatta azt az európai vezetőkkel.

A gond csak az, hogy a mentőalap 700 milliárd eurója pont a harmada az olasz államadósságnak – és akkor még a spanyolról nem beszéltünk -, azaz félő, hogy ha a befektetők masszívan adni kezdik az olasz papírokat, a mentőalap pedig ígéretéhez híven támasztja a piacot, akkor a 700 milliárd elfogyhat, ebben az estben pedig az európai kötvénypiacok recsegve-ropogva összeomolhatnak.

A pénzpiacokra ugyanis jellemző, hogy ilyen helyzetekben előszeretettel feszegetik a határokat, ha ugyanis egy-egy ilyen gátat - mint például a mentőalap által jelentett védelmi vonal – sikerül áttörni, akkor az összeomláson milliárdokat lehet keresni. És hiába kemény ellenfél a 700 milliárdos EFSF/ESM, amíg a pénzügyi forrása véges, addig legyőzhető, és aki legyőzhető, azt a pénzpiacon jellemzően meg is próbálják térdre kényszeríteni.

A professzor szerint az első eufóriát követően a pénzpiacok tesztelhetik majd a mentőalapot, a próbálkozástól pedig egyedül az vehetné el a kedvüket, ha az európai politikusok korlátlan tűzerővel ruháznák fel a kötvénypiacok őrangyalának kinevezett EFSF/ESM-et, és mondjuk odaállítanák mögé az Európai Központi Bankot is.

Addig is a professzor azt tanácsolja az olaszoknak, hogy a németek fölött aratott győzelmet követően készüljenek fel, mert hamarosan újabb ellenféllel találhatják szembe magukat…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Falnak ütközhet Kína

Mégsem annyira bénák a politikusok?


Ezért omlott össze Spanyolország


Kökemény politika és IMF-hitel

Ezért nem fizetnek a németek

A tét 800 milliárd dollár