A Nobel-díjas közgazdász veri a fejét a falba, amiért a lengyelek továbbra is csatlakozni szeretnének az eurózónához.

Paul Krugman az elmúlt hónapokban/években több fórumon is hevesen bírálta az eurózónát, hangsúlyozva, hogy az egységes deviza válságos időkben rettentő nehéz helyzetbe sodorja a gyengébb fundamentumokkal rendelkező tagországokat. A spanyol, az ír, vagy friss emlékként a ciprusi eset is mind-mind azt példázza, hogy okosabb döntés kint maradni az eurózónából, mint csatlakozni hozzá. (Bővebben lásd "Lengyelország vs. eurózóna: belépni vagy kint maradni?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Lengyelország és az eurózóna reál GDP-jének alakulása

Forrás: Krugman Blog, The New York Times

Éppen ezért ütötte ki a biztosítékot a közgazdásznál a hír: az eurózóna nehézségei ellenére a lengyel kormányfő mindent megtesz a mielőbbi csatlakozás érdekében.

Paul Krugman ugyanakkor úgy látja, hogy a lengyel gazdasági csoda - a lengyel gazdaság az EU-ban egyedüliként elkerülte a recessziót, sőt reál GDP-je az elmúlt 5 évben 15 százalékkal emelkedett, szemben az eurózónában mért visszaeséssel – egyik alapköve épp a saját deviza volt, ami olyan gazdaságpolitikai előnyt jelent, amit hosszú távon komoly hiba lenne feladni.


A lengyel zloty ugyanis a válság első hullámaira meredek gyengülést mutatott - az euró árfolyama a 2008 júliusában mért 3,2-ről 2009 februárjára 4,8 zlotyra ugrott, ez nagyságrendileg olyan, mintha az euró forintárfolyama 240-ről 360-ra emelkedne -, ami nagyban hozzájárult az exportszektor fellendüléséhez és a gazdasági növekedés fenntartásához. A saját devizának és a gyengülő árfolyamnak köszönhetően egy sor feszültséget sikerült levezetni, így a lengyel gazdaság stabil maradt, sőt növekedett még akkor is, amikor Európa más országai reménytelen recesszióba süllyedtek.

Paul Krugman szerint ha Lengyelország a válság kitörésekor az eurózóna tagja lett volna, akkor közel sem viselte volna ilyen jól a gazdasági nehézségeket, ennek megfelelően azt javasolja az ország vezetésének, hogy amíg csak lehet, ragaszkodjanak a saját devizához és ne csatlakozzanak az eurózónához.

Ez a javaslat ugyanakkor számos kérdést felvet, és távolról sem olyan egyszerű kivitelezni, mint az elsőre látszik, az Európai Unióhoz csatlakozott országok ugyanis a belépéskor többek között azt is vállalták, hogy amint lehetséges, bevezetik az eurót. Kétségtelen tény, hogy akkor ez még jó ötletnek tűnt…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Gyereknyomor: megtörhető az ördögi kör


 Az eddig ismert bankok vége

Hol laknak a szupergazdagok?


Robbanhat a szociális bomba


Mi lesz a következő évtized devizahitele?

Pár napunk maradt