Miért van az, hogy a spanyol bank- és adósságválságról szóló hírek megtöltik a pénzügyi sajtót, a GDP arányában háromszor akkora japán államadósságról szinte azonban szó sem esik?

Spanyolország, az eurózóna soron következő dominójaként egyszerre küzd súlyos bank- és államadósság válsággal. A GDP-arányos adósságszint idén év végére 80 százalék fölé szökhet, ami a jelenlegi kamatszintek mellett lassan a finanszírozhatatlan kategóriába esik - a spanyol pénzügyminiszter a napokban nyilatkozta, hogy a magas állampapír hozamok miatt az ország gyakorlatilag kiszorult az állampapírpiacról.

Ezzel szemben Japán, melynek adósságrátája bőven 200 százalék feletti, vígan finanszírozza magát, többnyire kevesebb, mint 1 százalékon. (Bővebben lásd "Miért nincs szó japán adósságválságról?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A két eset között több jelentős különbség is akad, a legnagyobb mégis talán az - fejti ki a Mises Institute szakembere -, hogy míg a japán államadósságot több mint 90 százalékban japánok finanszírozzák, addig a spanyol állampapírok mintegy felét külföldiek birtokolják.

Ha ugyanis egy állam saját devizában adósodik el, amely adósságot saját állampolgárai és pénzügyi intézményei finanszíroznak, akkor megvan a lehetősége arra, hogy plusz (kamat)adókat vessen ki, továbbá kötelezze a bankokat és befektetési társaságokat, hogy állampapírba fektessenek.

Ezen túl, hiába a magas államadósság, ha a gazdaság egyébként stabil lábakon áll, akkor a befektetők elnézőbbek lesznek a magas adósságráta kapcsán is. Két mutatóra érdemes koncentrálni, egyik a külkereskedelem egyenlege, másik a devizatartalékok szintje. Japán esetében mindkét mutató megnyugtatóan alakult az elmúlt években, a külkereskedelem ugyanis masszív többletet mutatott, mg a devizatartalékok szintje stabilan emelkedett, elérve az 1000 milliárd dollárt.

Hiába tehát a 200 százalék feletti japán adósság, amíg a fönti pozitív tényezők fennállnak, addig a szigetországnak nincs különösebb oka az aggodalomra. Ezzel szemben a spanyoloknak nagyon is van, még akkor is, ha az elmúlt napok piaci kommentjei alapján a bankválságon valahogy sikerül túltenniük magukat…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyarország lemaradásra ítélve?

Bankunió vagy összeomlás?


Valakinek egyszer fizetnie kell!

Miért kerültek bajba a spanyolok?

Nulla százalékos kamatok - ennyire félünk

Ideje lenne magunkhoz térni