A németek szerint a görögöknek nem jár több hitel, ebben az esetben viszont elkerülhetetlen a csőd. Rizikós blöff egy veszélyes pókerjátszmában, melyben azonban nagyon úgy tűnik, hogy a németeknél vannak a rosszabb lapok.

„Úgy tűnik, hogy Görögország képtelen teljesítni a vállalásait, ebben az esetben viszont nem kaphat több hitelt” - nyilatkozta Philipp Rösler német gazdasági miniszter, akivel a hírek szerint több befolyásos német politikus, sőt még az IMF is egyetért. (Bővebben lásd "Csupán blöff a német fenyegetés?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Görög költségvetés elsődleges egyenlege (%)


Viszont ha a görögöknek nem adnak több hitelt, akkor csődbe mennek, és végső esetben kiszorulnak az eurózónából. Ekkor azonban a fizetési övezet megroppanhat, aminek legnagyobb kárvallottjai épp a németek lennének.

A németeknek tehát elemi érdekük, hogy nyugalom legyen az eurózónában, így nehezen hihető el, hogy ne segítenének a görögöknek. A politikusok nyilatkozata így sokkal inkább tekinthető blöffnek, mint valódi fenyegetésnek.

Ez ugyanakkor kétélű fegyver, ami könnyen balul sülhet el, különösen akkor, ha a görögöknek egyszer tényleg elegük lesz, és köszönik szépen, kilépnek. A fönti grafikon alapján egyébiránt igazán nem vádolhatók azzal a görögök, hogy nem teljesítenék a vállalásokat. Az ábrán jól látszik, hogy a válság előtt tetemesre hízott költségvetési egyenleget mára szépen rendbe tették.

Egy ilyen mértékű megszorítás és hiánylefaragás után - közben volt egy 20 százalékos recesszió és a fiatalok körében 50 százalék fölé ugró munkanélküliség - nem biztos, hogy jogos a fönti fenyegetés. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a hozzáállással a válság után nehéz lesz egy csónakba ülni a németekkel, és közösen felépíteni egy működőképes gazdasági közösséget…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hogy lesz így nyugdíjunk?

Olajmilliárdok vagy környezetvédelem?

Kevesebb közalkalmazottat!

Európa: miért kéne összeomlani?


Csodafegyver a svájcifrank-hitel?

Évi 100 milliárd - Kaszálnak a németek