Igaz-e, hogy a politikai bizonytalanság gyorsabb inflációhoz és magasabb államadóssághoz vezet?

Munkácsi Zsuzsa, a Századvég Gazdaságkutató szakembere tanulmányában erre a kérdésre keresi a választ, amely egyértelműnek tűnik: ha egy országban politikai bizonytalanság uralkodik, vagy a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat, az negatívan hat a makrogazdasági egyensúlyra. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

Európát napjainkban nem csak gazdasági, de politikai bizonytalanság is sújtja. Épp a napokban érkezett hír arról, hogy a megszorításokhoz kellő politikai támogatás hiányában lemondásra kényszerül a holland kormány, ami nem jó jel az idén számos parlamenti választást tartó Európa számára.

Szegény embert az ág is húzza, tartja a mondás, ami idén fokozottan igaz lehet az öreg kontinensre nézve. Ha ugyanis a közelgő választásokon többnyire vereséget szenvednek a kormánypártok, akkor a már így is épp elég súlyos adósságválság tovább mélyülhet.

További érdekesség, hogy a kutatás alapján egyértelműnek tűnik: a kormányzati gazdaságpolitika kiszámíthatósága kimutathatóan hat a makrogazdasági egyensúlyra. A hit, a bizalom egy gazdaságban ingyen van – tartja a mondás – fizetni nem kell érte, „csupán” kiérdemelni. Ha tehát a gazdaságpolitika kiszámítható, és megvan a bizalom a kormány iránt, az már önmagában javítja a makrogazdasági egyensúlyt.

Konkrétabban: alacsonyabb kötvényhozamokat, erősebb és kiszámíthatóbban mozgó devizát, alacsonyabb inflációt, kisebb kamatkiadásokat, alacsonyabb költségvetési hiányt és államadósságot jelent. A gond csak az, hogy a bizalmat akár napok alatt el lehet veszíteni, visszaerezni azonban már sokkal nehezebb.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyarország mindent megpróbált

Tovább ketyeg a nyugdíjbomba

Jajj, csak EU-s pénzt ne!

Tévedhetetlen-e az IMF és az EU?

Hatástalanított adósságbomba

Miért nem jön az IMF?
______________________________________________________________