Talán elkerülhettük volna a svájcifrank-hitelek összeomlását, ha időben figyelmeztetnek - márpedig az idei közgazdasági Nobel-díj egyik esélyese épp az ilyen lufikkal foglalkozik jó ideje.

A pénzpiacokon időről-időre kialakulnak buborékok, melyek előbb hirtelen összeomlással, majd elhúzódó recessziókkal fenyegetnek. Elég csak a 2000-es évek elején kidurrant technológiai lufira, a 2008-as pénzügyi összeomlást előidéző amerikai ingatlanpiaci buborékra, vagy a magyar háztartások életét megkeserítő svájcifrank-hitelezésre gondolni. (Bővebben lásd "Nobel-díj esélyesek 2012: Robert J. Shiller" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A kérdés csak az, hogy ha tudjuk, hogy lesznek buborékok, melyek súlyos veszteséget fognak okozni, akkor vajon miért nem tudunk tenni ellenük. Egyáltalán, miért alakulnak ki ezek a pénzügyi lufik, mi mozgatja a folyamatban részt vevő egyéneket, és honnan lehet tudni egy áremelkedésről, hogy elérte a buborék-fázist?

Robert J. Shiller, a Thomson Reuters hírügynökség által a 2012-es közgazdasági Nobel-díj egyik esélyesének tartott közgazdász szakmai karrierje alatt ezekre a kérdésekre kereste a választ. A kutató arra jutott, hogy a folyamat elkerülhetetlen, a pénzügyi légvárak kialakulásáért pedig elsősorban az emberi lélektan, a megalapozatlan várakozások és a túlzott optimizmus a felelős. Mi emberek nem változunk, mint ahogyan az alapvető tulajdonságaink sem, így fel kell készülnünk rá, hogy az elkövetkező évtizedekben is lesznek még pusztító összeomlást hozó pénzügyi lufik.

Shiller is hiába figyelmeztetett a 2000-ben megjelent, Irrational Exuberance című – magyar nyelven Tőzsdemámor - bestsellerében a részvénypiacok túlértékeltségére, vagy a 2005-ben megjelent könyvében az amerikai ingatlanpiac túlfűtöttségére, az érintettek első reakcióként csupán legyintettek, sőt jó tanácsként hozzáfűzték: érdemes beszállni a buliba, mert aki kimarad, az lemarad.

Végül a Nobel-díjra esélyes közgazdásznak lett igaza, mindez azonban nem változtat azon a szomorú tényen, hogy képtelenek vagyunk tanulni a múlt hibáiból, és időről-időre belesétálunk a hasonló csapdákba. Vajon lett volna bármilyen hatása, ha 2007-ben a svájcifrank-hitelezés csúcsán Shiller figyelmeztetett volna a devizahiteles buborékra, és óvatosságra intett volna minket, magyarokat?

A 2012-es közgazdasági Nobel-díj nyertesét 2012. október 15-én, hétfőn hírdetik ki Stockholmban. A Pénzügyi Szemle Online ehhez kapcsolódva bemutatja a három esélyest.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyar marhákkal a válság ellen!


Külföldön dől el, milyen országban élünk

Mi már nem leszünk gazdagabbak

Gyermek és nyugdíj: a 10 alaptétel

Legyünk Európa éléskamrája!

Svéd nyugdíjat, francia atomot!