Hiába a korábbi nagy fogadkozások, az európai politikusok továbbra sem nagyon akarnak Európai Egyesült Államokat.

Az elmúlt hetekben több ízben is komoly vita zajlott az eurózóna vezetői között arról, hogy legyen-e, és ha igen, milyen legyen az európai bankunió. A németek továbbra sem akarnak pénzügyileg „beszállni” a közösbe, csupán ahhoz adják áldásukat, hogy az EKB végezze a legnagyobb európai bankok felügyeletét (a kisebbekét nem, az marad nemzeti hatáskörben). Közös bankmentő pénzügyi alap, közös betétbiztosítás továbbra sem kell - ez nem is meglepő, a német adófizetők most sem hajlandóak kifizetni a görög/spanyol bankok vagy betétesek veszteségeit. (Bővebben lásd "Bankunió: nem erről volt szó" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ez a bankunió ugyanakkor ebben a formában csupán egy látszat intézmény lesz, ami komoly baj esetén semmilyen védelmet nem fog nyújtani sem a bankoknak, sem a betéteseknek. A politikusokra továbbra is az jellemző, hogy az „Európai Egyesült Államok” megalkotásának folyamatában csak annyit préselnek ki magukból, amennyit a piacok kikényszerítenek.

A piacok ugyanakkor - egy kisebb novemberi megingástól eltekintve - június eleje óta optimizmust tükröznek, így a gazdaságpolitika irányítói joggal gondolhatják, hogy nincs semmi baj, miért kellene sietni azzal a bankunióval…

Wolfgang Münchau, a Financial Times publicistája ennek kapcsán megjegyzi, hogy érdekes módon pont az EKB elnöke, Mario Draghi altatta el az európai vezetőket azzal, hogy nyár elején megígérte: kerül amibe kerül, az EKB megmenti az eurót. A nyilatkozattal a jegybankár elkötelezettséget vállalt gyakorlatilag mindenre, amit a pénzpiacokon gyors megnyugvás kísért.

Draghi terve vélhetően az volt, hogy időt nyer a politikusoknak, akik az EKB védőernyője alatt nyugodt körülmények között összerakhatták volna a gondok valódi megoldásának számító fiskális- és bankuniót. A szomorú helyzet az, hogy a védőernyő alatt egy kicsit elkényelmesedtek az illetékesek, és félő, hogy a kijózanító pofon mind őket, mind Európát váratlanul éri majd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ide nekem a frankhitelt!

Unortodox gazdaságpolitika papírkötésben

Új szelek fújnak a jegybankokban

Mennyit ér egy jó diploma?

A világ összes pénze sem elég

Tandíj, én így szeretlek