Az amerikai ingatlanpiaci korrekció olyan jól sikerült, hogy mára az árak visszatértek a „normális” szintre. Európában azonban több országban is súlyos a túlértékeltség, így további esés jöhet.

Ez alapján félő, hogy az érintett európai országokban – spanyol, brit, ír ingatlanpiac – további lakásár-esés következik, ami újabb visszahúzó erőt jelent majd az éppen hogy éledező gazdaságok számára. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az ingatlanárak értékeléséhez gyakran használt lakásár/bérleti díj ráta – a számítás kezdete 1997 – a kiindulópontot jelentő 1-es értékről 2006 végére 1,7-re emelkedett az Egyesült Államokban, mára azonban visszatért 1-hez, azaz az egyensúlyi szintre. A mutató a lakás vételárát viszonyítja a bérleti díjhoz, azaz 1-es érték fölött a lakás ára magasabb, mint a belőle származó bérleti díjak, így a lakás túlértékeltnek tekinthető. Konkrétabban, 1-es érték fölött bérelni, alatta venni érdemes a lakást.

Az Egyesült Államokban ez alapján a mutató alapján egyensúlyba kerültek a lakásárak és a bérleti díjak, miközben például Spanyolországban – 1,3 – Írországban - 1,4 – vagy Nagy-Britanniában – 1,6 – további lakásár csökkenés várható.

Elméletileg az egyensúlyi állapothoz úgy is visszatérhet a lakásár/bérleti díj ráta, ha a bérleti díjak érdemben emelkednek, erre azonban a szakemberek egyelőre nem számítanak az érintett országokban, miután a lakáspiacon bőséges a kínálat, a munkanélküliség magas, a gazdaságok pedig alig növekednek.

További érdekesség, hogy a vizsgált három országban jóval nagyobbra fújták az ingatlanbuborékot mint az USA-ban: az amerikai 1,7-es csúccsal szemben ugyanis a spanyol lakásár/bérleti díj ráta 1,9 közelében, a brit 2,2 körül, az ír pedig 2,3 fölött tetőzött 2006/07-ben. Ez alapján talán nem is csoda, hogy miközben az USA-ban javában zajlik a kilábalás, addig az európai országok többsége továbbra is szenved és keresi a kiutat…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Válságra voltunk ítélve

Nyugdíjasok boríthatják be a tőzsdéket?

Nekimegy a dollárnak Kína

Mitől lesz jó a kormányzás?

Ne pánikoljunk, ha elszáll a benzinár!

Egy hormon bánt el a forinttal?

___________________________________________________________