Lezárult egy korszak és ideje lenne kiosztani a cég közel 145 milliárd dolláros aranytartalékát, vagy jönnek még új dobások, melyek forradalmasítják a technológiai iparágat?

Az Apple az elmúlt évtizedben a szemünk előtt vált botladozó nagyvállaltból üstökösként emelkedő - és a történelem során az első 1000 milliárd dollár piaci értékű - szupercéggé, majd veszítette el első emberét, és keveredett bele egy öldöklő konkurenciaharcba, melyből nagyon úgy tűnik, hogy nem jöhet ki győztesként. (Bővebben lásd "Fiskális stimulus és az Apple 100 milliárdja" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle


Korai lenne még természetesen temetni az elmúlt évtized vitathatatlanul legsikeresebb vállalkozását, Mark Roe, a Harvard professzora ugyanakkor arra számít, hogy az Apple a vállalatok tipikus életpályáját befutva egy ötletekkel/ígéretekkel teli és gyorsan növekvő vállalatból – ezeknek a cégeknek tipikusan több az ötletük, mint a pénzük - átváltozik egy jóval kevésbé izgalmas, ámde továbbra is stabilan nyereséges mamutcéggé.

A professzor szerint nem lenne ebben semmi meglepő, az Apple forradalmi ötletei fogyatkoznak, a konkurencia szünet nélkül dobja piacra az olcsóbb, ámde hasonló minőségű termékeket, a „régi” jól bevált sikertermékek pedig egyre kevésbé hozzák lázba a fogyasztókat.

Ez az életciklus egyébiránt valamennyi iparágban hasonlóan játszódik le - igaz, hogy a technológiai szektorban jóval gyorsabban -, és különösen egy olyan cég számára mehet végbe gyorsan az átváltozás, melynek árbevételének közel 70 százaléka két amúgy könnyen „másolható” termékből - iPhone és iPad – adódik.

Mark Roe szerint a hasonló életciklusban lévő vállalatok a múltban tipikusan két utat jártak be: vagy belefogtak néhány kétes kimenetelő fejlesztésbe és beruházásba, melyen többnyire irtózatos összegeket buktak, vagy belátták, hogy változnak az idők, és a megtermelt nyereséget szépen lassan visszajuttatták a tulajdonosoknak/részvényeseknek.

Az Apple - akár jönnek újabb látványos sikerek, akár nem - jobban tenné, ha az ígéreteknek megfelelően utóbbi utat követné, előbbivel ugyanis csupán annyit érne el, hogy kockára tenné mindazt, amit az elmúlt évtized sikertermékeinek köszönhetően sikerült felhalmozni.

Ez ugyanakkor nem kevés, az Apple számláján ugyanis - készpénz és értékpapírok formájában – a legutóbbi gyorsjelentés tanulságai szerint közel 145 milliárd dollár pihen - nagyságrendileg az éves magyar GDP-vel egyenértékű vagyon -, amely summa a cég tulajdonosaihoz visszajuttatva a világ legtöbb országában már felérne egy valóságos gazdasági stimulussal.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Jöjjenek az eurócsődök!

Bűnhődjenek a hazug közgazdászok!

Mindenkinek jól jött a frankhitel

Portugáliának is befellegzett

Nem omlott volna össze a világ, ha…

Fojtogató csapdában a munkanélküliek