Hiába a válság elrettentő ereje, a bankárok ismét kezdenek elkanászodni. Egyes szakemberek szerint a pénzbírságok mellett szükség van börtönbüntetésre is.

Mostanában szinte havonta robban ki egy bankbotrány, melyek már nem is euró vagy dollár milliárdokról, hanem tíz vagy százmilliárdokról szólnak. Kezdődött a JP Morgan bankház kereskedési veszteségeivel, melyek tízmilliárd dollárra rúgnak, majd folytatódott a Libor bankközi kamatláb manipulációjával, végül friss hír, hogy több brit bank is pénzmosási ügybe keveredett, melynek szálai akár egészen a mexikói drogbandákig vezethetnek. (Bővebben lásd "A bankot mentsük, ne a csaló bankárt!" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Mondhatnánk persze, hogy mindez magánügy, és minden bank viselje a veszteségeket és a következményeket, a bankokat azonban – ha nagy a baj – adófizetői pénzből kell kimenteni. Ha tehát egy „csaló bankár” milliárdos kárt okoz, akkor a számlát rendszerint az adófizetők egyenlítik ki. Kérdésként felmerül, hogy miként lehetne megelőzni ezeket az eseteket.

Egy-egy bankáron nem lehet ”behajtani” több milliárd dollárnyi büntetést, és minthogy képzett pénzügyi szakemberekről van szó, vélhetően gyorsan és hatékonyan el is tüntetnék magánvagyonukat. Az egyes bankárokra kirótt pénzbírságoknak tehát nem sok értelme van.

A bankot sem nagyon érdemes büntetni, ebben az esetben ugyanis egy elrettentő erejű, azaz több milliárd eurós bírság miatt akár annyira meggyengülhetne az adott pénzintézet, hogy az állam kénytelen lenne adófizetői pénzből kisegíteni.

A csaló bankárokra és bankokra kirótt elrettentő erejű büntetésekre szükség van, és minthogy a pénzbüntetés nem nagyon jöhet szóba, megoldásként nem marad más út, mint a börtönbüntetés – legalábbis Giancarlo Spagnolo, a University of Rome professzora szerint.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Veszélyben a közalkalmazotti nyugdíjak?

Csakis így menthető meg az euró

Mintha OTP-t venne a magyar állam


Fizessenek többet a gazdagok?

Még megszorítást, még inflációt!

Ami nélkül nincs magyar euró