Mario Draghi EKB-elnök megígérte a világnak, hogy mindent megtesz az eurómentés érdekében. Ezt a jegybanki hozzáállást szakmai berkekben csak Chuck Norris megközelítésnek hívják.

Az Európai Központi Bank elnöke – megelégelve a spanyol és olasz kötvénypiacok zuhanását – július 26-án megnyugtató nyilatkozatot tett:

„Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.”

Mindez annyit tesz, hogy a jegybank minden tőle telhetőt megtesz, hogy megállítsa a kötvényhozamok emelkedését, és valóban, ha mindent megtesz, az egészen biztosan elég lesz. Ez a fajta szigorú elhatározás eddig hiányzott, így Mario Draghi nyilatkozata akár új fejezetet nyithat az európai válságkezelésben. (Bővebben lásd "Draghi-nyilatkozat és a pozitív fordulat" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Bár még semmilyen konkrét lépés nem történt, a pénzpiacok megnyugodtak, a tőzsdék emelkedtek, a spanyol és olasz kötvényhozamok estek, az euró erősödött. Egyetlen nyilatkozattól. Ennyit számítanak a várakozások, az, hogy a befektetők meglátták a fényt az alagút végén.

A pozitív várakozások, a hit hegyeket képes megmozgatni, még akkor is, ha konkrét lépések nincsenek. Ha ugyanis arra számítanak a piaci szereplők, hogy az EKB segíteni tud és segíteni fog, akkor sokkal előbb elkezdik vásárolni a spanyol kötvényeket, mint hogy az első intézkedésekről megszületne a döntés.

Ez a pozitív várakozás aztán átterjedhet a reálgazdaságra is. Ha a vállalatvezetők eliszik, hogy a jegybank vezetésével véget lehet vetni a válságnak, akkor előre hozhatnak beruházásokat, a lakosság is megnyugodhat és növelheti fogyasztását. Szépen lassan felpöröghet a gazdaság, pusztán a pozitív várakozásoknak köszönhetően.

A várakozásokban lévő erőt ismerte fel az Európai Központi Bank elnöke, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy bejöttek a számításai, a pénzpiacok ugyanis egyetlen pozitív üzenetet hordozó mondattól megnyugodtak. Kíváncsian várjuk, hogy kitart-e a jókedv…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Méregdrága a svájci frank

Aki megjósolta az eurómentést

Ezért buktuk be a svájcifrank-hiteleket

Katasztrófára felkészülni!

Hogy lesz így nyugdíjunk?

Olajmilliárdok vagy környezetvédelem?